Snažíte se otěhotnět?

Snažíte se otěhotnět?

Jestliže jste se rozhodly zplodit potomka se svým partnerem, je to úžasné, ale těhotenství skrývá také spoustu překážek a komplikací, než své vysněné miminko přivedete na svět. Zkusme si je stručně shrnout a psychicky se připravit i na to, že vše nebude podle našich představ a očekávání.

Nevolnost a zvracení

Většinu žen postihne těhotenská nevolnost asi měsíc po oplodnění, u některých to může být již dříve. U každého má těhotenská nevolnost jiný průběh a intenzitu. Jsou ženy, které zvládají počátek těhotenství bez větších nevolností a pak jsou také ženy, které zvrací první 3 měsíce, v nejhorších případech se dostanou i do stádia, kdy už v sobě neudrží ani tekutiny. Poté musí pomoct odborná lékařská péče. Většinou postačí 2 dny v nemocnici na žilní výživě a vše je zase v pořádku.

Zvýšená vnímavost pachů a chutí

Na začátku těhotenství také žena více vnímá vůně a pachy okolo sebe. Co jí bylo příjemné před těhotenstvím, může být nyní pravým opakem. Taktéž se mění chutě k jídlu.

Časté močení

Záhy po otěhotnění si všimnete, že navštěvujete toaletu častěji . Důvod tohoto častého močení je rostoucí množství krve a dalších tělních tekutin. Toto časté močení se s rostoucím stádiem těhotenství zvyšuje. Miminko tlačí na močový měchýř a není nic neobvyklého,když těhotná žena navštíví toaletu i několikrát za noc.

Otoky nohou

Otoky nohou v těhotenství přicházejí zpravidla ve třetím a posledním trimestru těhotenství. Hlavním důvodem otoků je rozšíření cév a zvětšení objemu krve v těle, které poté vedou k zadržování tekutin v těle. Další možné komplikace by měl sledovat Váš gynekolog v těhotenské poradně, do které budete celé těhotenství docházet.
Nebojte se zeptat na vše, co Vás zajímá a co přispěje k Vaší psychické pohodě. Nejdůležitější je totiž v těhotenství vaše psychická spokojenost, jestliže z Vás bude uzlíček nervů, nemůžete očekávat, že se Vám narodí klidné a prospívající miminko.. Užívejte si své těhotenství a nechte se hýčkat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *