Těhotenství vs. zaměstnání – 1. část

Těhotenství vs. zaměstnání – 1. část

Ženy zářící štěstím a nadšením nad právě zjištěným těhotenstvím, v prvních okamžicích zcela vůbec nic neřeší.

Ale co když jste zaměstnány, a Váš zaměstnavatel, již tak nadšený nebude?

Pokud je Vaše zaměstnání fyzicky i časově náročnější a nejsou Vám ochotni v práci vyjít vstříc ve věcech, jako upravení pracovní doby i pracovní náplně, raději se dojděte poradit se svým gynekologem, zda by nebylo v zájmu Vás i Vašeho očekávaného miminka, odejít na nemocenskou.

Spousta zaměstnavatelů tomuto řešení dává i raději přednost. Bývají toho názoru, že je lepší nemocenská, než – li neustálé obavy, zda dotyčná „těhulka“, ráno na poslední chvíli nezatelefonuje svému nadřízenému, že je jí špatně a nebude moci nastoupit na směnu.

Těhulka může i nadále ale také pokračovat do doby běžně doporučované lékařem, a to, bez větších komplikací, jak pro ni, tak pro „šéfy“.

Po uplynutí rodičovské dovolené, musí maminky řešit další problém. Návrat do zaměstnání. Většinu předešlých dnů trávily maminky se svými ratolestmi, a nyní nadchází čas opětovného pracovního nasazení.

Některé maminky, které měly možnost pracovat i při mateřské dovolené, už takový velký problém adaptovat se do pracovního procesu většinou nemají.

Návrat do zaměstnání znamená spoustu komplikací pro obě strany. Zaměstnavatel musí uvolnit Vaši původní pozici, pokud ji po dobu Vaší MD obsadil jiným pracovníkem. Popřípadě pokud není již pozici aktuální, nabídnout jiné náhradní místo ve stejné platové třídě, jako místo před nástupem na MD.

Maminky ale musí řešit další problém. Co bude s Vašimi dětmi, zatímco Vy budete pracovat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *