Děti a nevlastní rodič – první část

Děti a nevlastní rodič – první část

Děti v jejichž životě se bohužel vyskytuje jen jeden z rodičů zažívá mnoho pocitů. Některým to nevadí, nebo jsou příliš malý, aby to dostatečně vnímali. Někdy to dokonce dětem vysloveně vyhovuje, když mají pouze maminku nebo pouze tatínka jen samy pro sebe.

Autor obrázku: D. Sharon Pruitt

Pokud si rodiče nerozuměli a jeden z nich se rozhodl rodinu opustit, nebo došlo ke ztrátě jednoho z nich jiným způsobem, jako úmrtím, pak se dítě může cítit zrazeno dotyčným, který s nimi již není. U odchodu má většinou vztek, že s nimi nechce být a u úmrtí, že si dovolil nebo dovolila je opustit, dřív než jim dokázali říct, co k nim cítí.

No, ať je důvod toho, že dítě vychovává pouze jeden z rodičů, jakýkoliv, mnoho dětí hřeší na to, že jsou středem pozornosti. Jsou rozmazlovány a hýčkány všemi možnými způsoby. Někdy sice vyvstanou i opačné reakce, matka může v dítěti vidět jeho otce, který ji například podváděl, nebo i týral a pak může k dítěti pocítit odpor.

To, že ale nějaká maminka nebo tatínek zůstane s dítětem samy, neznamená, že nemohou najít jiného partnera, který dokáže být jejich dítěti náhradním rodičem.

Ať se seznámí jakkoli, velmi důležitým mezníkem je, když je dotyčný představen samotnému dítěti. Pokud se jedná o menší dítě, to zcela ještě nerozlišuje slovo vlastní či nevlastní. Prostě se v jeho životě zjevil nový tatínek, nebo maminka a život plyne i nadále tak jako doposud, akorát doma přibyl další člen rodiny.

Autor obrázku: U.S. Department of Agriculture

Pokud se ale jedná o větší dítě, je otázkou jak toto rozumově vyspělé dítě na zprávu o novém partnerovi svého až dosud okupovaného rodiče, zareaguje. Je dobré s Vaším dítětem komunikovat a předem ho připravit na návštěvu cizího člověka, který by se mohl stát členem jejich domácnosti.

Vždy nezapomeňte Vaše dítě bezpečně ujistit, že to, že budete mít nového partnera, neznamená v žádném případě, že mezi Vámi a ním se něco změní. Ptejte se na jeho názor, co si o celé věci myslí, a zda by mohlo přijmout někoho nového do svého života.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *