Jméno pro mimi

Jméno pro mimi

Všichni nastávající rodiče řeší v průběhu těhotenství výběr vhodného jména pro miminko. Zvažuje mnoho možností a každý se rozhodne dle svého přesvědčení. Spousta rodičů si bere na pomoc kalendář se jmenným seznamem a zkouší kombinovat křestní jméno s příjmením, jak to bude ve finální fázi znít.

Autor obrázku: Gabriela Serrano

Většinou se snaží každý z Vás volit takové křestní jméno, které je krátké a dobře vyslovitelné do budoucnosti právě pro Vaše miminko. Někdo se hlavně snaží vyvarovat písmenku R, protože s tím mají děti v nižším věku velký problém toto písmenko vyslovit.

Někteří rodiče volí jméno podle sebe, ale ani to není vždy velmi vhodné. Velmi snadno se totiž v pozdějších letech může stát, že pokud vyslovíte jméno, vzápětí se Vám ze dvou stran ozve: „Který? Která?“. Dotyčné dítě pak nemá tušení, jestli mluvíte na něj nebo na otce, či matku, kteří se jmenují stejně jako on (ona).

Někdo zase své dítě pojmenuje podle místa početí, či podle náboženského vyznání. Stále častějším jevem se však stává, že nastávající rodiče volí cizí jména, která naše země přejala z jiných států a zemí. Přestože třeba víte, jakého bude děťátko pohlaví, je dobré mít připraveno obě varianty, jak chlapecká jména tak i dívčí.

Můžete se také setkat se jmény, které jsou mužskou obdobou – dívčí jméno bude obdobou mužského jména jejich otce či dědečka. A naopak chlapce pojmenují obdobou jména jejich matky. Například pokud se otec miminka jmenuje Pavel, pojmenují holčičku Pavlína, a pokud se matka jmenuje Martina, dítě pojmenují Martin.

Autor obrázku: Louis-Philippe Breton

Někteří rodiče volí i taková jména, která mají různé zdrobněliny, a pokud jim zní přijatelně, pak je jejich volba jasná. Další oblíbenou rodovou tradicí ve volbě jmen pro miminka jsou jména po nějaké jiného členovi rodiny, jako dědeček, babička či dokonce nějakého oblíbeného autora knih či jiné známé slavné osobnosti.

Ve finále se však velmi snadno může stát, že si rodiče na poslední chvíli jméno svého miminka rozmyslí a někdy se toto stává i až přímo v porodnici.

A jedna rada, milý nastávající rodičové, nenechte si do výběru jména pro Vaše miminko od nikoho mluvit. Je to Vaše miminko a Vaše volba, jaké si pro ně zvolíte jméno, které bude nosit po celý zbytek života – pokud se tedy v dospělosti nerozhodne k jeho úřední změně.

Můžete si sice nechat od rodiny poradit, jaká jména by se líbila jim a třeba se i Vám bude některé z nich líbit, ale v konečné fázi, to budete právě Vy, kdo Vaše miminko pojmenuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *