Děti a internet

Děti a internet

Pokud jsou Vaše děti příliš malé, nikdy jim nedovolte, aby si hráli s Vaším počítačem! Může se totiž velmi snadno stát, že se z Vašeho počítače nenadále ztratí důležitá data nebo ho dokonce mohou zablokovat. Vy pak strávíte mnoho hodin tím, že se budete snažit obnovit tyto data nebo ho odblokovat.

Autor obrázku: Mads Bødker

Dnešní doba je však velmi rychlá a i malé děti dokáží s elektronikou zacházet velmi obstojně. Internet je však velmi důležitý už i při výukách ve školách a učitelé sami požadují vypracování domácích úkolů pomocí internetu. Proto je velmi vhodné zavčasu zablokovat nevhodné webové stránky, aby k nim Vaši potomci neměli přístup.

I samotný počítač je dobré si zaheslovat tak, aby Vaše dítě tak snadno toto heslo nezjistilo a nezneužívalo počítače v době, kdy Vy nejste právě doma. Záleží ale čistě na tom, jak moc svému potomkovi důvěřujete a dovolíte – li mu počítač používat i v době Vaší nepřítomnosti. Pokud jsou již děti větší a dostatečně vyspělé, dokáží velmi dobře internet ovládat, možná i lépe než Vy samotní. Jsou schopni ovládat e – maily, sociální sítě i běžné vyhledávání dat.

Co se týče sociálních sítí, jako facebook a podobné sítě, je občas dobré být velmi obezřetní. Někteří rodiče se uchylují se kontrolování komunikace, kterou jejich potomci vedou se svými vrstevníky, nebo prochází seznam přátel, aby věděli, s kým jejich děti komunikují. Právě sociální sítě rádi zneužívají pochybné osoby, které využívají naivity a nevědomosti mladistvých k lákání a navnazování k různým prostopášnostem.

Z jedné strany se dá velmi dobře pochopit, toto jednání rodičů, jejich kontroly a obavy a někdy i opodstatněný strach ze zneužití, ale na druhou stranu, si děti mohou připadat jako pod drobnohledem. Nelíbí se jim, že Vy, jako rodiče, lezete do jejich soukromí a čtete si jejich soukromou korespondenci s jejich láskami či kamarády. Většinou to děti řeší tím, že veškeré uložené zprávy na sociální síti vymažou.

Autor obrázku: Jennie Faber

Milý rodičové, snažte se též pochopit pocity Vašeho dítěte, připadá si, že znevažujete jeho soukromí a zcela jistě se mu to nebude líbit.

Nejlepším řešením pak je, posadit se s Vaším potomkem a snažit se mu vysvětlit důvody Vašeho jednání, o Vašich obavách, aby se jim něco nestalo. Že se snažíte jednat pouze pro jejich dobro a nesnažíte se ničit jejich soukromí.

Nechtějte znát heslo k této sociální síti, protože tím si alespoň bude moci uchovat trošku toho pocitu soukromí. Požádejte je o to, aby Vám samy ukázaly obsah a to jen na nezbytně nutnou dobu.

Ani Vám by se jistě nelíbilo být na místě Vašeho dítěte.

A, Vy, milé děti, rodiče pouze mají strach o svá „kuřátka“ a snaží se je za každou cenu chránit. Neberte to jako nabourávání do Vašeho mladického života, a že až ,Vy, samotní budete ve věku Vašich rodičů a budete samy mít děti, budete zcela jistě jednat stejně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *