Děti a lékaři

Děti a lékaři

Kdykoli je Vaše dítě nemocné nebo ho čeká očkování, je tu nutnost navštívit dětského lékaře. V těžších případech nebo úrazech například o víkendu i dětskou pohotovost.

Autor obrázku: Alex Proimos

Dokud děti nemají tušení, co přesně je čeká, bude vše v naprostém pořádku. V čekárně si budou poklidně hrát v dětském koutku, pokud jím tedy ordinace Vašeho dětského lékaře oplývá. Ale jakmile s nimi vstoupíte do ordinace, nastává samotné peklo. Zkušený lékařský personál si však s těmito dětmi dokáže hravě poradit.

Nechají Vaše dítě, aby se posadilo na Váš klín, abyste ho mohly v případě potřeby přidržet, než – li ho dokáže lékař nebo lékařka prohlédnout. Pokud se jedná o novorozeňata, uloží je na přebalovací pult a s přispěním sestřičky nebo zdravotního bratra, protože v dnešní době se již nebazíruje na to, zda je ve funkci sestry žena, nebo muž, Vaše dítko zabaví různými hračkami, aby ho mohl nebo mohla vyšetřit.

Pokud se jedná o různá povinná i nepovinná očkování, o to je to ještě horší. Zdravotní personál naštěstí velmi dobře ví, jak si dítě správně přidržet, aby v poslední chvíli nepohlo nožičkou nebo ručičkou, ale následné utěšování pláče miminka či většího dítěte, je zcela na Vás.

Lékaři či sestřičky se snaží vždy vyšetření či očkování urychlit, aby to pro dítě nebylo příliš traumatizující. Po každém zákroku obdarují dítě nějakým hezkých obrázkem či hračkou a tím si rozhodně Vašeho potomka získají.

Autor obrázku: Sarah

Mnoho dětiček k dětským lékařům chodí rádo a beze strachu a Vaším úkolem je, abyste Vaše dítě před návštěvou lékaři nikdy nestrašili připomínkami, jako: „když nebudeš hodné, paní doktorka nebo pan doktor ti dají injekci a ono tě to zlobení hned přejde.“ Tím spíše vše zhoršíte a dítě bude odmítat k lékaři chodit. Bude se bát a Vy „potáhnete“ dítě za ruku za sebou, jen abyste ho tam dostaly.

Pokuste se ho vždy správně navnadit, že si bude moci v čekárně pohrát s velkým množstvím hraček, nebo že dostane určitě zase od sestřičky nějaký krásný obrázek či hračku, s níž si bude moci pohrát než dojedete zpět domů.

Nemocné malé děti Vám bohužel nemohou říci svými slovy, co přesně je bolí a kde, ale dětští lékaři jsou velmi dobře vyškoleni, jak potřebné informace zjistit.

Pokud však s Vaším pediatrem nejste spokojeni a plně nedůvěřujete jeho schopnostem dostatečně pečovat o zdraví Vašeho děťátka, máte tu vždy možnost tohoto pediatra změnit. Máte možnost volby lékaře, takže toho můžete kdykoli využít a při nedůvěře, nepříjemném chování k Vám či Vašemu dítěti, neváhejte požádat jiného lékaře, zda k němu nemůžete s Vaším dítětem přejít.

Nestrašte Vaše dítko, a hlavně důvěřujte schopnostem pediatra k němuž chodíte. Své práci rozumí a ví, jak se o dítě správně postarat a pokud přeci jen narazíte na nesprávné jednání, tak neváhejte požádat o konzultaci jiného lékaře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *