Jak obléct dítě

Jak obléct dítě

Každý rodič řeší otázku toho, jak správě obléct svého potomka, pokud se s ním chystáte vypravit ven. A to ať pouze na procházku, do školky či školy, na návštěvu přátel a rodiny, na úřad, kam se chystáte, Vy, rodiče a musíte své dítě vzít s sebou, nebo jen na obyčejný nákup.

Autor obrázku: Daniel Lobo

Je třeba dbát na to, aby jste nejprve dostatečně zhodnotily počasí a dobře uvážily, co v daném ročním období a v daném dni, by bylo nejvhodnější.

V letních měsících je to trochu snadnější, ale ne vždy. Záleží právě na počasí, protože pokud venku svítí sluníčko a předpokládáte, že celý den bude parno, zvolte pouze něco lehkého, aby se Vaše dítě cítilo pohodlně a příjemně. V chmurnějších částech dne je potřeba se vybavit tepleji, popřípadě pláštěnkou.

Mnoho zkušených matek a možná i odborníků, Vám poví, abyste Vaše děti oblékaly podobně, jako se v danou chvíli obléknete Vy samy.

U děvčátek lze zvolit jednoduché šatičky či tričko se slušivou sukýnkou, které se hodí pro více příležitostí. Pokud však počítáte s tím, že s Vaším dítětem půjdete na dětské hřiště, neopomeňte si s sebou přibalit pro případ umazání i náhradní oblečení, jako kraťásky s tričkem, či teplákovou soupravu. V dnešní moderní době se již tolik nebazíruje na tom, aby dívky nosily jen sukně a šaty.

Autor obrázku: Emil Pakarklis

Pro jistotu si přibalte i lehčí svetřík, kdyby se znenadání změnilo počasí ze slunného na chladnější nebo dokonce deštivé. Raději buďte připraveni na všechny možnosti, takže i pláštěnka přihozená do kočárku se rozhodně neztratí.

U chlapců je to podobné, akorát místo šatiček volte kraťasy nebo kalhoty z lehčích látek. U chladnějších dnů přidejte lehčí bundu.

V zimních měsících nezapomeňte přidat čepičku, rukavice a šálu kolem krku. Pokud je to nutné obujte dítěti na nožičky ještě jedny teplejší ponožky než jim obujete boty, protože pokud se přepravují pouze v kočárku a nemají možnost se proběhnout, aby si lépe prokrvily nohy, tak je zcela jistě budou nožičky zábst.

Větší děti lze nechat, aby si samy vybraly, co si chtějí obléct, ale nejvhodnějším řešením však je, abyste Vy samy vybraly například tři druhy vhodného ošacení a děti si pak mohou z těchto tří kombinací zvolit to, co chtějí. Vy zase máte jistotu, že si nezvolí nemožné nebo nevhodné věci v křiklavých barvách a kombinacích.

I když je dnešní doba velmi rychlá a každý má jiný vkus, dokud nebudou děti dostatečně vyspělé, aby si tento vkus samy zvolily, je třeba určit určitý směr, který se bude dodržovat. Protože jinak se Vaše dítě bude potýkat s velkým problémem: bude stát před otevřenou skříní a usilovně přemýšlet: „co si asi tak obléknu?“ Hodinu takto bude přemýšlet, až to někdo v jeho blízkosti nevydrží a pěkně od plic ho poučí, aby „pohlo“ zadní částí těla, nebo že přijdete pozdě.

Takže volte s rozvahou a hlavně dle svého vkusu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *