Schovávačky

Schovávačky

Každé dítě miluje různé schovávačky a bunkry. Jejich nápaditost a představivost je ohromná, až to udivuje i všechny kolem nich. Nepotřebují k tomu ani společnost jiných dětí a vystačí si samy.

Autor obrázku: Martin von Haller Groenbaek

Akorát pak rodiče doma chodí po bytě a hledají svého nezbedného potomka. V duchu si říkají, kampak se asi zase schoval ten jejich zlobil

Děti si rády ke svým schovávačkám vybírají nejčastěji různé pootevřené skříňky, temné kouty, prostory mezi nábytkem, za dveřmi, prostory pod postýlkou, za křeslem a gaučem (pokud jich máte více, jste ztraceni zcela), pokud za nimi máte volný prostor. Někdy jim dokonce postačí i nedokonale postavené bunkry pomocí dek, židliček či za využití křesílek.

Postaví si sice nedokonalou a chatrnou schovávačku, když si deku či více dek přehodí přes různý nábytek, aby se jim vytvořil volný prostor dole. Zalezou si tam jako do domečku, obklopeni spoustou hraček, a dokáží si v tomto ručně postaveném příbytku vyhrát i několik hodin.

Pokud je podplatíte něčím dobrým, zcela jistě Vám umožní, abyste do jejich domečku nakoukli a možná si i s nimi chvilku pohráli. Někdy s připomínkou, že Vám to dovolí, jen když budete hodní…

Pokud si hrají děti venku, i tam si dokáží najít mnoho schovávaček na místech, kde by Vás samotné ani nenapadlo, že budou právě tam.

V dřívějších dobách bylo velmi obvyklým jevem, že si parta dětí ze sousedství postavila bytelný bunkr, který by nezboural ani silný vichr. Ke štěstí jim postačilo pár klacíků nebo pevné plátno natažené mezi stromy ovocného sadu do všech čtyř světových stran a pevně upevněný provazem, uzmutým potajmu rodičům v dílně. Jako střechu též mohou použít další kus plátna, aby jim v případě deště nepršelo na hlavu.

Ve většině případů však pomáhají se stavbou těchto bunkrů rodiče, ze starých prkének jim stlučou jakýsi malý domeček, v němž si všichni z okolí mohou hrát. V dnešní době to mají už v tomto ohledu rodiče snazší, protože tyto malé domečky mohou zakoupit v obchodech.

Bohužel již onen pocit radosti ze samotné stavby, jíž se mohou nápaditě účastnit, nic nedokáže nahradit. A kolik legrace se dá při tom zažít…

Navíc to může ještě více upevnit vztah mezi rodiči a jejich dětmi, protože něco tvoří a podílí se na tom všichni, jako správná milující rodina. Tatínci stloukají za asistence dětí, které podávají různé součásti stavby a maminky pak pomáhají dotvořit jednotlivé části, jako dekorace či volbu venkovní barvy.

Autor obrázku: Duncan Verrall

Dejte však pozor v případě různých schovávaček doma i venku, snadno může dojít ke zranění. Pokud mají děti tendenci schovávat se do skříní, okamžitě jim to do budoucna rozmluvte, protože pokud by se dvířka zavřela, mohly by se udusit.

Venku zase může například dojít ke zranění při lezení po výškách a i v tomto případě je lepší Vaše dítě upozornit na to, aby dbalo opatrnosti při hraní, ani se neschovávaly do úzkých prostorů, odkud by se již nikdy nemusely dostat. Aby si vybíraly pouze bezpečná místa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *