Hnízdící syndrom v praxi

Hnízdící syndrom v praxi

Celý svůj aktivní život trávíte cestováním, zábavou, koníčky nebo sportem. Najednou je ale vše jinak. Místo plánů na zajímavou cestu k moři nebo na lyže přemýšlíte, co kam přestěhovat, jak vymalovat a co ještě uklidit. Tak přesně takhle vypadá hnízdící syndrom, který je typický pro poslední měsíce těhotenství.

Autor obrázku: Joe Shlabotnik

Spíš než syndrom bych tento jev nazvala přirozeným stavem, kdy se matka snaží zajistit místo pro své dítě a přizpůsobuje tomu své bydlení. V prvních měsících bylo aktuálním tématem matek nevolnost, která je zaměstnávala natolik, že na nákupy a rekonstrukce neměly ani pomyšlení. Ale ke konci těhotenství, se zvětšujícím se bříškem a jasnými pohyby miminka v bříšku je třeba myslet na dítě, které přijde a musí mít místo na postýlku a pro své věci a hračky.

Tak přesně to odborníci pojmenovali a hnízdění (tedy starost o komfort očekávaného miminka) se stalo syndromem.

Nákupy a úpravy bytu mě nechávaly v klidu téměř celé mé těhotenství. Ale ani mě se tzv. „hnízdění“ nevyhnulo a poslední tři týdny nakupuji, vybírám dupačky a správné dudlíky, hračky a plínky.

Jako každá prvorodička přemýšlím a zjišťuji informace, co vlastně miminko potřebuje, co je dobré pořídit, co naopak zbytečné. Musím uznat, že v prvních chvílích pátrání mě tato aktivita zaměstnala jako další plný pracovní úvazek. Rady vlastních maminek jsou krásná věc, ale v dnešní době je spousta věcí jinak (dostala jsem vyšívanou krajkovou zavinovačku pro miminko, kterou dnes použiji asi už jen doma, protože do autosedačky je nepoužitelná- dříve se děti vozily v náručí).

Také jsem donutila manžela přestěhovat a vymalovat celý byt, aby bylo vše připravené, až se naše maličká dcera narodí. Děkuji za projevenou toleranci mého muže, který se do práce pustil s úsměvem (i když se jeho pracovna přestěhovala a její prostor se zmenšil o 5m2 ve prospěch nového dětského pokojíčku).

Přes všechnu tu práci nakonec také usoudil, že je prima, že jsme se do „hnízdění“ konečně pustili a byt „odbordelili“ od zbytečných věcí. A nakonec, přípravy na příchod nového člena někdo udělat musí a o to hezčí je, když je tato činnost potěšením.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *