Postižené děti

Postižené děti

Autor obrázku: Daniel Lobo

Čekáte miminko a náhle Vám Váš ošetřující lékař sdělí tu ohromující zprávu? Vaše miminko se nevyvíjí tak, jak by mělo. Vyskytl se nějaký důvod, díky němuž se vývoj Vašeho miminka otočil jiným směrem, než by měl? Pak rozhodně nehažte flintu do žita, protože tím se přece nemusí nic měnit. Pořád je to Vaše miminko, i když se narodí s určitým postižením nebo vývojovou vadou.

Budete ho milovat stejně, jako jste ho milovaly doposud, akorát s tím vyvstane spousta péče a lásky navíc. Mnozí rodiče si v okamžiku ortelu od lékaře myslí, že se jim právě zhroutil svět a vše skončilo. Raději se rozhodnou těhotenství ukončit, než – li snášet problémy okolo péče postiženého děťátka.

Myslí si, že nemají dostatek síly a odhodlání o takovéto dítě pečovat. Ale právě výraz „takovéto dítě“, není správným vyjádřením skutečnosti. Mezi dětmi žádný rozdíl přeci neexistuje! Pořád je to dítě a je úplně jedno, jestli je zdravé nebo nemocné.

A právě děti Vám dokáží toto i říci do očí. A zdravé dítě v rodině, kde se následně narodí postižené dítě, dokáže celé své okolí velmi překvapit. Bude se snažit rodině pomoci s péčí a předvede všem, jak chránit nemocného bratříčka nebo sestřičku, před nepochopitelnými nelidy i před celým světem.

Autor obrázku: KOMUnews

Někdy se sice mohou zdravé děti cítit odstrčené, protože veškerá Vaše péče bude přednostně věnována nemocnému sourozenci, ale i když budete unavení, vždy si dokážete najít chviličku na všechny ostatní členy rodiny.

Někteří rodiče, kteří po pečlivém rozvážení situace rozhodnou, že péči o postižené dítě přenechají ústavní péči, neznamená ani v tomto případě, že máte o to míň své dítě rádi. Milujete ho pořád stejně, akorát je jeho péče nad Vaše síly, nebo dítě potřebuje speciální péči lékařů či asistenční pomoc.

Není to žádná ostuda, pokud se k takovémuto kroku rozhodnete. Protože ne všichni dokáží být natolik silní, aby veškeré strasti kolem 24hodinové péče, zvládly bez psychického zhroucení.

Je mnoho druhů postižení a nemocí, které ho ovlivňují, stejně jako stupně postižení. Některé jsou lehčího rázu a některé těžšího. Ale žádné z těchto postižení nelze zlehčovat, protože pro žádného rodiče to není jednoduché a uzpůsobit běh života malému dítěti s vývojovou vadou není nic snadného.

Postižení není takové nebo makové, stále se jedná o lidskou bytost, která patří do Vašeho života i do života všech ostatních lidí na celém světě. Buďte tolerantní vůči těmto lidem a hlavně dětem, protože každé příkoří na nich spáchané, o to hůře snášejí. Nemylte se, dokáží to vnímat velmi dobře, jen dělají, že jim to nevadí, aby nedaly najevo, jak jim i pouhá slova dokázala ublížit.

Všichni jsme si rovni a postižené děti, nejsou žádné zrůdy, ale dětské citlivé dušičky, která mají své sny a přání!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *