Zranění dětí

Zranění dětí

Ke zranění dětí dochází stále častěji a bohužel i snadněji, než bychom si kdy dříve dokázali představit. Děti jsou totiž takové malé živly, které mají spoustu bláznivých nápadů a ztřeštěných myšlenek, jež velmi často realizují.

Stačí málo a nehoda i se zraněním je na světě. Každý z Vás, rodičů, to jistě velmi dobře zná a zažil nejednu bezesnou noc.

Autor obrázku: Roy Luck

Ke zranění může snadno dojít doma i venku a přes veškerou Vaši snahu děti hlídat, je mnohdy tato Vaše snaha marná. Obvykle je doma napadne hrát si s míčem u otevřeného okna, a při chytání míčku povyskočí. Hop, bum, a už mají tržnou ránu na hlavě, protože se praštili o hranu otevřeného okna. Nebo si vylezou na židli či stůl a začnou na nich hopsat a vrtět se. Podklouzne jim nožička, spadnou, praští se nebo si dokonce způsobí zlomeninu.

Chování dětí je mnohdy natolik nevyzpytatelné, takže se většina rodičů nestačí divit, co vše je napadne. Stále častěji lze pozorovat, jak dvě i více dětí, venku jezdí pouze na jednom jediném kole… prudce zabrzdí a už některé z nich letí vzduchem. Nebo běhání na boso v nepřiměřených podmínkách. Zraněné chodilo je otázkou pár minut.

K poranění dochází nejčastěji při různých sportovním aktivitách či dětských hrách, ale i díky pouhé náhodě, pokud se připletou někam, kam nemají. Nejlépe pod nohy či ruce dospělých. Někdy postačí i pouze mokrá podlaha, na níž jim podjedou nožičky a zlomenina ruky či nohy je pouhou otázkou okamžiku.

Nemá však rozhodně žádnou cenu, abyste Vaše dítka hlídaly na každém kroku, aby se náhodou nějak nezranila. Vaši potomci by si pak zřejmě připadali v očích kamarádů jako maminčini mazánci a dozajista by Vám za Vaši přehnanou péči a starostlivost nepoděkovali.

Údělem rodičů je velmi často chlácholení a pofoukání nějaké té bolístky či ošetření drobných odřenin a modřin.

Mnohdy to sice vypadá, jako by dítě bylo týráno, protože má spoustu těchto modřin, ale spíše to bývá právě následkem jejich dětského a sourozeneckého řádění. Jako například, když starší sourozenec neustále tomu mladšímu, s úsměvem na tváři, podkopává nohy, a má radost z jeho odřených kolen.

Při troše té opatrnosti samotných dětí, i Vás rodičů, nemusí docházet k vážnějším zraněním.

No a pokud jsou Vaše dítka trošku více živější, tak se jim snažte opakovaně vysvětlit možné následky jejich mnohdy „bláznivých“ nápadů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *