Posměch

Posměch

Dozajista se Vaše děti již setkaly s tím, že se jim nějaké jiné dítko či dokonce dospělý, posmívá. Může se jednat o jednorázové jednání, ale i o opakované, což již hraničí se šikanou!

Pokud se setkáte s takovýmto posměchem vůči Vašemu dítěti, pak dozajista nenecháte „kámen na kameni“, a budete Vaše dítě bránit. Což je pochopitelná i samozřejmá reakce každého rodiče.

Autor obrázku: Wonderlane

Pokud se Vašemu dítěti posmívá jiné dítě, je to pro ně obrovský šok. O to je pak pro ně ještě těžší, pokud se něčeho takového dočkají od dospělého. Vy pak doma musíte plačící dítko utěšovat s vysvětlováním, že děti jsou hloupé a ještě nemají tolik rozumu, aby chápaly, co může jejich chování způsobovat ani není férové. U dospělých pak, že nerozumí dětem, nebo že jsou prostě hlupí. Aby se snažily toho nevšímat.

Sice to není nic lehkého, ale lidská hloupost někdy nezná mezí. A co bývá nejčastějším důvodem k posměchu? Maličkosti a nepodstatné malichernosti, jako:

  • odstávající uši či vlasy
  • oblečení
  • velký nos
  • pro ostatní málo drahé či již použité hračky či kolo
  • dokonce i parodují chování Vašeho dítka, pokud například chvíli předtím vztekalo nebo na Vás udělalo nějaký obličej
  • brýle
  • ještě neumí mluvit, nebo má vadu řeči…

Důrazně dotyčného nebo dotyčné pokárejte, či chtějte kontakt na jeho/jejich rodiče, že takovéto chování nebudete akceptovat! Pokud nad tím pouze mávnete rukou s tím, že se to spraví samo, pak opak, může být pravdou, a může to vyústit až ke zmíněné šikaně.

To, že má někdo umazané tričko, neznamená, že v tom chodí i spát. Nikdo na celém širém světě není dokonalý, ani charakterově ani vzhledově stejný, takže velký nos elegantně dokáže dítěti nahradit svým důvtipem a laskavostí.

A ti, kteří se posmívají, si spíše léčí své vlastní komplexy a nedostatky, na mladších a slabších.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *