Pobyt v nemocnici s dítětem

Pobyt v nemocnici s dítětem

Někdo má naprosto zdravé dítě, které jen sem tam postihne rýma, zánět ucha, bolení v krku či kašel – jednoduše taková chřipka. Ale ne každý má takové štěstí. Najdou se i maminky a tatínci, kteří musí obstát nějakou závažnou nemoc svého dítěte.

Jaké to je, když musí rodič být se svým dítětem v nemocnici?

Autor obrázku: Karl Ericson

Pokud je dítě ještě malé anebo závislé na svých rodičích, ale musí do nemocnice, tak je ve většině případů nabídnuto, aby maminka či otec šli s dítětem na pokoj. Je to dobré?

Na jednu stranu je dobré, že maminka se doma nestresuje myšlenkami, co se s jejím malým broučkem právě děje a i dítě je klidnější, když má maminku u sebe, než když je v nemocnici samo a maminka někde daleko. Ale na druhou stranu oba rodiče musí jít do práce – je samozřejmé, že pro své dítě si rádi vezmou dovolenou, ale otázka je, zda je zaměstnavatel pustí. A také v nemocnici bude více nemocných dětí a ne každý to dobře snáší. Nejeden rodič se nad takovou situací sesypal.

Co, když s dítětem v nemocnici být nemohu?

Ať už nás náš zaměstnavatel nepustí anebo jsme sami na tom špatně, nebo jen prostě v nemocnici není místo či z jiných důvodů nemůžeme být u našeho dítěte, tak co potom? Pokud je to dítě velké a rozumné a vy mu vysvětlíte, že s ním nemůžete být a ono to pochopí, tak to tak strašné nebude.

Ale jsou děti, které si to špatně berou a dokážou hodiny brečet jen, protože jejich maminka je pryč. Anebo jenom vidí, že jejich spolubydlící tam rodiče má a jemu samému je to líto. V takovém případě je možné tam chodit na návštěvy a zdržet se tam. Sice možná bude pro dítě potom těžké rozloučit se večer, ale zase vás může aspoň na chvíli vidět. A když nemůžete ani tak dlouho či tak často za svým dítětem chodit, tak je dobré poslat jiné členy rodiny – například babičky, dědečky, kteří jsou na důchodech, tak mají dost času, aby se na své vnouče šli podívat, či nějaké tetičky a podobně.

Jsem v nemocnici se svým dítětem, ale už si nevím, jak své dítě zabavit

Je jasné, že malé dítě nevydrží celé dny jen tak ležet v posteli a nic nedělat. Na chvíli mu můžete pustit pohádky, u kterých v nejlepším případě usne, ale to také nezabírá na dlouho, protože po spánku přichází velké množství energie, kterou chce dítě vybít. A pokud je dítě uvázáno k posteli tak je dost těžké stále mu vymýšlet nějakou zábavu, protože i jeho nejoblíbenější hračka se po chvíli může zdát hrozně nudná.

Také je dobré koupit mu nějaké časopisy s dětskými motivy anebo omalovánky a pastelky. A také je možné donést nějaké hry, jako jsou karty nebo třeba klasické Člověče nezlob se a podobně. A pokud může dítě normálně chodit, tak většinou na dětských oddělení bývají herny, kde nejen, že najde spousty her a hraček, ale také tam bývají děti a když je dětí více, tak si vždy nějak vyhrají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *