Uklízení bez chemie

Naše prababičky i babičky zvládaly uklízení pouze s domácími prostředky a komody se jim leskly. Zkuste to taky! Ať už z finančních, nebo z ekologických důvodů, jelikož spreje zatěžují životní prostředí. Abyste neměla na každý materiál a každý kus nábytku jiný čisticí prostředek, inspirujte se tímto článkem.

Nádobí

Autor obrázku: epSos .de

Mastnoty a připálené nečistoty odstraníte z pánve dvěma hrstmi kuchyňské soli. Výsledek je lepší než s kdejakým čisticím prostředkem a pánev si neponičíte drátěnkou.

Do připáleného pekáče nalijte vodu s octem a vložte do vyhřáté trouby. Mastnota snadno pustí a pára z vody a octa vyčistí troubu.

Má-li vaše plastové prkénko skvrny od zeleniny a ovoce, přetřete ho olejem a pokapejte citronovou šťávou. Nechte chvilku zaschnout a poté smyjte.

Pachu z plastových dóz nebo misek se zbavíte tak, že do nich dáte na noc kávová zrnka, která pach zneutralizují.

Do připáleného hrnce nalijte coca colu tak, aby zakrývala celou připálenou část. Dejte vařit a sledujte, jak připálenina půjde snadno dolů.

Máte na svém nerezovém hrnci skvrny? Nalijte do něj trochu octa s citronovou šťávou a dejte vařit, dokud skvrny nezmizí.

Skvrny na porcelánu odstraníte namočením přes noc do vody se savem.

Zaschl vám v hrnci karamel? Jednoduše do něj nalijte vodu a dejte vařit, dokud se karamel úplně nerozpustí.

Zapáchající popelníky krátce vypláchněte octem.

Zašpiněnou termosku vyčistíme tak, že do ní nasypeme kypřící prášek a zalijeme teplou vodou. Necháme dvě hodiny, poté ji propláchneme. Nečistoty by měly být pryč.

Spotřebiče

Autor obrázku: Matt MacGillivray

Do tekutého prostředku na mastnotu přidejte lžíci jedlé sody a čistěte.

Vodní kámen v rychlovarné konvici odstraníte tak, že do ní nalijete ocet a necháte přes noc. Ráno jí vypláchnete teplou vodou a několikrát v ní uvaříte vodu, aby se pořádně zbavila zbytku octa.

Lednice zůstane dlouho voňavá, vložíte-li do ní rozkrojené jablko. Nepříjemný zápach z myčky odstraníte vložením půlky citronu.

Sklokeramickou desku sporáku přetřete vazelínou a jemně přejeďte hadříkem. Jedině tak se nebude špína usazovat a půjde lehce smýt.

Pokud se vám při pečení stane, že vám těsto přeteče do trouby, ihned ho posypte solí a po vychladnutí odstraňte nečistotu kartáčkem. Poté smyjte mokrým hadříkem.

Zrcadla, okna

Aby se vám zrcadla a okna krásně leskla, přidejte do teplé vody několik lžiček vanilkového pudinku nebo octa.

Do teplé vody dáte dětský šampon a vyleštíte.

Nábytek

Prach z čalouněného nábytku dostanete vyklepáváním. Nemáte-li možnost ho vyklepat venku, namočte si hadr v octové vodě a po vyždímání jej rozprostřete na potahy. Hadr zabrání víření prachu a ocet rozjasní barvy.

Koupelna

Vanu umyjte teplým octem s hrstí soli.

Rez odstraníte potíráním citronovou šťávou.

Umyvadlo posypte vrstvou soli a navlhčete octem. Nechte přes noc působit. Ráno vydrhněte drsnou stranou houbičky a omyjte teplou vodou.

Hřeben vložte do ponožky nebo rukavice a dejte prát do pračky společně s prádlem.

Koberec

Skvrny inkoustu na koberci vyčistěte co nejdříve směsí citrónové šťávy, vody a soli.

Aby váš koberec znovu zářil a získal jasnější barvy, vytřete ho po vysátí octovou vodou a znovu vysajte.

Chlupy od vašich mazlíčků odstraníte vlhkou hadrou nebo navlhčenými gumovými rukavicemi, které v průběhu oplachujte.

Skvrnu od krve na koberci vyčistíte bílým octem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *