Otec alkoholik

By: barockschloss

Každý rodič je jiný, každý používá jiný typ výchovy a každý z rodičů má své špatné stránky, avšak co dělat, když je jeden z rodičů, což z většiny případů bývá otec je závislý na alkoholu?

Alkohol je mocný zdroj:

Na každého člověka alkohol působí jinak. Někdo, když je opilý, tak má ze všeho srandu, je zábavný, ale na někoho může působit i negativně a to tak, že se daná osoba stane agresivní a může být nebezpečná sama sobě, ale hlavně svému okolí, zvláště pak, když jsou okolo děti. Existuje několik životních příběhů dětí alkoholiků a bohužel je jich většina špatná…

Jak dětem vysvětlit, že otec pije?

Jeden z nejtěžších úkolů, když se do takové situace dostanete, je vysvětlit dětem proč se to vlastně děje, proč chodí tatínek domů v takové či onaké náladě. Problém může být v tom, že sami nevíte, proč to dělá anebo to mohou být takové problémy, od kterých chcete své děti ochránit a tak nezbývá než lhát nebo si něco patřičného vymyslet. Někdo použije větu, že mu to prostě chutná, ale to děti většinou nepochopí, že se raději nevzdá dobrého pití, než těch stavů, co přicházejí potom. Nebo některé maminky doma dětem vysvětlí, že na tatínka je toho teďka hodně a tak si povídá s přáteli a u toho si dá nějaké to pití a podobně.

Co je nejlepší variantou alkoholika?

Vždycky je hrozné, když se dítě musí dívat na svého opilého rodiče, ať jde o matku či otce. Avšak dobré to je, dokud není na děti agresivní a nevylévá si na nich svou zlost. Je mnoho otců, kteří když se opijí, jsou agresivní, ale přesto všechno je jejich láska natolik silná, že by své dítě neudeřili ani pod vlivem alkoholu. Samozřejmě, že i v takové situaci je třeba problém s alkoholem řešit, ale přece jenom je to psychicky lépe snesitelné, než když děti trpí i fyzicky.

Jak problém s alkoholem vyřešit?

Na dobrý boj s alkoholem bohužel neexistuje mnoho variant, buď si bude muset rodič uvědomit, co je pro něj přednější a sám od sebe si říct dost, já chci rodinu, chci děti, což je úplně nejlepší a bude na sebe přísný. To se dá realizovat většinou v době, kdy rodič není ten správný alkoholik, když třeba jen má momentálně nějaký problém, který zabijí, ale nepije už dlouhodobě a na základě toho, že mu to chutná a podobně. Problém je, když už je alkohol součást jeho života či dokonce jeho samotného, pak nezbývá nic jiného, než aby se nechal léčit na odvykací kúře.

Jak dětem vysvětlit, že se tatínek léčí?

Jde také o poměrně těžkou situaci, avšak je to lepší než vysvětlování, proč je otec alkoholik. Nejlepší je jim to podat tak, že tatínek sice měl nějaký problém s alkoholem, ale už něco pro to chce udělat, že se snaží kvůli své rodině, aby pochopily, že je tatínek má rád a dělá to proto, aby mohli být zase společně šťastní. Protože pokud se to dítěti špatně vysvětlí, což většinou bývá proto, že matka sama má k otci nezájem, tak může ovlivnit i názor těch dětí a ony mohou nad otcem zanevřít, což samozřejmě není dobře, protože potřebují i mužský vzor a hlavně úplnou rodinu.

Na tom, jak alkoholika otce snesou děti je mnoho zásluhy matky. Pokud ona bude chtít, aby i přesto děti měly svého otce rády, tak se jí to povede, pokud ale sama otce zavrhne, tak ho odstřihne od jejich dětí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *