Svému miminku dejte všechen svůj volný čas

By: Adriano Aurelio Araujo

Pokud si lidé pořídí miminko, tak se na něj těší. Dělá jim radost představa, že budou mít to roztomilé stvoření v náručí. Ale po čase si uvědomí, že to není jen panenka, ale že miminko pláče, potřebuje jíst, přebalit, křičí při cestování v autě a na některé rodiče je toho najednou hodně, proto své miminko odkládají k babičkám, chůvám a podobně.

Odkládání miminek babičkám či jiným pomocníkům

Pravdou je, že občas si musí oddechnout i maminka a trochu se odreagovat od toho stereotypu, navíc babičky jsou z dětí nadšené a mnohdy se hlásí samy, aby miminko dostali na pohlídání. Někdy je to strašná pomoct, ale na druhou stranu by miminko nemělo u babičky trávit až moc času, protože to je období, kdy má dítě velice silné emocionální pouto a vytváří si vztahy se svým okolím. A jestliže uvidí, že jeho maminka ho dává raději babičce či chůvě, než aby byla s ním, tak je přirozené, že k matce bude trochu chladnější vztah, než právě k babičce.

Péče je na prvním místě

Kromě toho mnoho babiček jsou už postarší ženy, které také mají rády své pohodlí a z výchovy miminka už vyšly. Přesto babička svá vnoučata milují a chtějí mu dát všechno, co mu na očích vidí, proto jej mnohdy rozmazlují, ale občas si neuvědomí, že dítě potřebuje péči. Takovou péči, kdy s ním budete mluvit, hrát si s ním, malovat a mnoho dalších aktivit, které rozvíjí jeho schopnosti. A pokud se tato péče zanedbá, tak to dítě může být pozadu. Samozřejmě, že každé dítě se učí něco jiného a jinak dobře, takže se občas stává, že vaše miminko může trošku pozadu, než geniální dítě souseda, ale to je normální a nic, co by pak nedohnalo.

Správné mluvení

Je důležité s miminek mluvit, nejen proto, aby se to samo naučilo, ale také protože potřebuje dát věcem název, aby si jej mohlo někam zařadit. Avšak jsou lidé, kteří na miminka nemluví správně, protože používají různé zdrobněliny či jiné patvary slov, čímž se snaží být na miminko milejší. Mnozí to berou, že je to pro miminko bližší, ale opak je pravdou, pak může dojít k tomu, že vaše dítě bude mít problémy s řečí. Samozřejmě, že některé slova můžete použít jako zdrobněliny, jako například když řeknete pejsek namísto pes, to je běžné, ale nesmíte to přehánět.

Práce versus Miminko

Pravdou je, že většinou to chodí tak, že jeden rodič je doma s dítětem a druhý musí chodit do práce, aby svou rodinu uživil. Ale měli byste zkombinovat práci a miminko, tak aby to bylo aspoň v rovnováze, pokud budete celý den v práci a pak přijdete a jdete spát, tak miminko na vás nebude zvyklé a nevytvoří si ten správný vztah. Někdy je dobré, pokud vám to povolání dovolí, si vzít miminko sebou, ale mnohdy to není možné. Proto se snažte přijít z práce a jít si pohrát s vaším maličkým pokladem anebo ho vezměte do kočárku a procházku a mluvte na něj. Hlavní je, abyste si na něj našli čas.

Nepodceňujete čas strávený se svým miminkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *