Mateřská dovolená, není dovolenou

By: { pranav }

O tom, že mateřská rozhodně není dovolenou, jsme psali již několikrát, a je to opravdu tak. Dovolená totiž vypadá úplně jinak a rozhodně to není fakt, že jsme 24 hodin ve střehu a svému miminku k dispozici. Únava je hlavní náš momentální stav a představa, že si někdy také budeme moci odpočinout, je v nedohlednu.

Nebuďte však otroky svého miminka a zapojte do péče i svou rodinu, otce miminka a babičky. Vy přeci také občas potřebujete odpočinek a také byste ráda přišla na jiné myšlenky než jen na to, jestli máte dost plenek a jestli je čas dát vašemu miminku napapat, nebo jej uspat. U dětí se často stává, že v noci nespí a nespíte tudíž ani vy. Pokud se tak stane, nechte otce vašeho miminka, ať se v klidu vyspí s tím, že druhý den bude hlídat on, abyste se mohla vyspat vy alespoň chvíli přes den.

Nebojte se dávat miminko na hlídání babičkám, protože vy máte také nárok na to, abyste si užila svůj čas jinak, než péčí o dítě. Nemůže po vás nikdo chtít, abyste ze sebe dělala otroka.

Na mateřské dovolené, můžete také mít špatný pocit z toho, že nemáte dostatek peněz na to, abyste si mohla dopřát vše, na co jste byla zvyklá a dost možná, z toho máte nepříjemné stavy a řešíte, co s touto situací a jak se s ní vyrovnat. Pokud máte tu možnost, že si budete moci před mateřskou našetřit, tak to udělejte, protože peníze, se vám v této fázi, budou jistě hodit.

Pokud jste na mateřské dovolené, nebojte se žádat o pomoc své blízké a babičky. Rozhodně toho na vás není málo a každý okamžik, který vám k něčemu bude, využijte. Stala jste se matkou, ale to neznamená, že všechny své kamarádky a koníčky hodíte za hlavu. Myslete i na ně a rozhodně se nešiďte. Volný čas, který máte, když vaše miminko spí, věnujte tomu, abyste se věnovala sama sobě a tomu, co máte ráda. Zapomeňte na uklízení a žehlení a věnujte se věcem, které jsou vám příjemné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *