Věty, kterými jistě nepotěšíte svobodné matky

Věty, kterými jistě nepotěšíte svobodné matky

By: The U.S. National Archives

Svobodné matky to v životě nemají lehké a to už jen proto, že jsou samy na výchovu dítěte, na práci i na finanční zabezpečení rodiny. Je toho na ně zkrátka dost. Co však tyto matky nechtějí slyšet?

Určitě jim neuděláte radost slovy: „Ježíši, ty to máš asi těžké, viď?“ „Jak to zvládáš být svobodná matka, máš čas ještě na něco jiného, nebo jen vyděláváš peníze a staráš se o děti?“

Ne, tak to určitě není, i svobodné matky mají občas možnost zajít si někam posedět, jediné co musejí řešit, jsou peníze. Nemohou si většinou dovolit někam vyrazit a tam utrácet bůh ví kolik. Svobodné matky jsou nucené šetřit.

Dítě potřebuje tátu

Slova o tom, že dítě potřebuje tátu, jsou také věcí, kterou matky nechtějí slyšet. Nejspíše to není ani jejich vina, že zůstaly samy a proto nechtějí slyšet, že to samy nezvládnou a že pro dítě je nutné mít rodiče oba. Samozřejmě, že za tu situaci asi není ráda a tyto slova jí to neusnadní.

Ani slova, že by si měla najít jiného otce pro své dítě, jistě nejsou na místě. Nejspíše po tom sama žena touží, ale moc možností k seznámení také nemá. Pokud je matka bez otce, tak se jí stále někdo ptá, co je důvodem toho, že je sama a jí zcela jistě nebaví neustále vyprávět o tom, co se u nich doma stalo a proč se spolu rozešli. Každý má právo na své soukromí a není nutné někomu stále vykládat, co se stalo u něj v soukromém životě.

Být svobodná matka neznamená, že jste špatná žena

Dříve to bylo tak, že když byla žena sama s dítětem, tak byla společensky zavrhnuta, protože na to lidé nebyli zvyklí. Dnes je ale situace úplně jiná a naopak je zcela běžné to, že dítě vyrůstá s nevlastním otcem a ke svému otci jen dochází. Více jak polovina dětí to tak má a ke svým otcům chodí pouze na návštěvy.

Co by neměly matky bez otců slyšet, je to, že svou výchovu nezvládají. Uvědomte si, že jsou na to samy a proto to pro ně nebude lehké. Chce to jim dát spíše podporu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *