Co je roup dětský a jak na něj

By: Internet Archive Book Images

Roupy nebo mrle, jak se lidově říká, vyzkouší v batolecím věku snad každé dítě. Kde co strčí do pusinky, ručičkami sáhne na vše, protože hmat a chuť jsou nejdůležitější vjemy, jak dítě rozpoznává svět.

Vajíčka roupů se nacházejí například i ve hlíně. Proto například mrkev, kterou na zahrádce vytáhnete, velmi pečlivě umyjte. Jinak se vajíčka roupů mohou lehce dostat do trávicího ústrojí dítěte. Ve střevě se potom namnoží drobný parazit – roup dětský.

Roup dětský je bílý červ asi jeden centimetr dlouhý. Samička cestuje střevem přes konečník a na okraj řitního otvoru, kde klade vajíčka, způsobuje svým pohybem v konečníku velmi nepříjemné svědění. Dítě je pak hlavně večer, kdy samičky vylézají, velmi neklidné, pláče. Obtěžující je ale svědění i přes den. Dítě se chce stále škrábat v zadečku. To by mělo být pro rodiče signálem k důkladnému zkontrolování ústí konečníku dítěte.

Když roztáhnete řitní otvor dítěte, lze kolem běžným pohledem uvidět bílé hrudky. Jsou to vajíčka roupa dětského.

Roup dětský se dá likvidovat i domáckými recepty. Je možné dítěti předložit k snědku švestková povidla, nebo dýňová semínka, ta výborně likvidují střevní parazity, dále je vynikající česnek. Jenomže třeba jmenovaný česnek, který je velmi účinný, je zpravidla pro děti takřka nepoživatelný.

Proto je asi nejsnazší zajít rovnou do lékárny a vyžádat si lék proti tomuto parazitovy. Známý je sirup, který velmi rudě barví, je ale velmi účinný. Obyčejně po první dávce, která se podává podle váhy dítěte, má dítě klid. Roup dětský i jeho nakladená vajíčka se zničí. Přeléčení se opakuje cca po dvou týdnech. Vše je srozumitelně v příbalovém letáku uvedeno.

Určitě se nestyďte v lékárně zeptat, co je vhodné na roup dětský, nebudete žádná výjimka. Potýkají se s tímto dětským parazitem určitě všichni rodiče malých děti.

Je dobré dítěti preventivně kontrolovat zadeček i tehdy, když se zrovna neškrábe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *