Co nejčastěji trápí naše děti, proč volají na Linku bezpečí

V této době, době internetu, to jsou úplně jiné problémy, než které trápily nás, když jsme byli malí. Děti mají velmi často problémy s kyberšikanou, nebo s kyberstalkingem. Dokazuje to fakt, že si volají velmi často o pomoc na Linku bezpečí, kde se s problémem svěří.

By: Garry Knight

Důvod, proč se svěřují právě zde je to, že jde o diskrétní pomoc, kdy mají pocit bezpečí a nemusí se svěřovat osobě, kterou znají a u které by mohli cítit ostych. Bohužel je riziko zneužívání dětí přes internet často velké a proto je třeba začít s prevencí. Na linku bezpečí však nevolají pouze děti, ale i jejich rodiče, kteří si nevědí rady s tím, jak svému dítěti pomoci, ale samozřejmě ten problém řešit chtějí.

Nejdůležitější je první krok ještě před tím, než se toto stane a by měl být od rodičů, kdy by rodiče svým dětem měly vysvětlit, že rozhodně nemohou komunikovat přes internet s cizími osobami, které se jim představí třeba jako stejně staří kamarádi, ale ve skutečnosti to tak vůbec nemusí být. Nikomu, koho neznají, o sobě nemohou říkat žádné informace, nebo mu dokonce posílat svoje fotografie, či dovolit jakkoliv s vaším dítětem komunikovat.

Děti kontrolujte a nechte jim do počítače nainstalovat program, který jejich činnost bude monitorovat a hlídat a kdy vy budete mít přehled o tom, co na internetu dělají. Existují dětské tablety, které vaše dítě pustí pouze tam, kam mu to sami dovolíte.

Prevence je tedy základ, ale samozřejmě jsou situace, kdy je na prevenci už pozdě. Potom se situace musí začít řešit úplně jinak. Bohužel internet nabízí jistou anonymitu a možnost vystupovat pod jinou identitou a to dává určitým lidem možnost s dětmi manipulovat. Děti na internetu tráví velmi mnoho času a tak není těžké zabřednout do spár někoho, kdo to s vaším dítětem rozhodně nemyslí dobře, ale chce jej pouze zneužít. Tohle je také důvod toho, že na Lince bezpečí, zaznamenávají mnohem více hovorů, než tomu bylo dříve a většinou děti, nebo jejich rodiče řeší problémy s tím, že se děti staly objetí internetové šikany, nebo internetového sledování.

Kyberšikana probíhá tak, že se přes internet, nejvíce přes sociální sítě, šíří pomluvy, nebo fotografie. Bohužel problém je v tom, že vás ač o to vůbec nestojíte, může někdo vyfotit například na toaletě a poslat to přes sociální sítě dál a bavit se na váš účet.

Teď se budeme bavit o tom, že takto šikanované mohou být právě vaše děti. Nejednou se stalo, že díky šikaně dítě spáchalo sebevraždu. Je potřeba viníka řádně potrestat. Dítě by mělo oznámit celou věc ještě před tím, než se dostane na sociální síť, pokud je si vědomo toho, že se to stalo. Oznámit by se měla vedení školy, nebo rodičům. Vedení školy, rozhodně musí umět řádně zakročit a celou věc okamžitě řešit. Nejlepší řešení je oznámit věc na policii.

Velmi často se stává to, že se dívka rozešla s chlapcem a ten pak různě po internetu zveřejňuje její fotografie, aby se jí pomstil, a mluvíme samozřejmě o fotografiích lechtivých, kde je dívka nahá, nebo kde je focená při sexuálních hrátkách. Někdy není vůbec jednoduché se takovýmto situacím bránit a často nás trápí tolik, že nám úplně zničí život. Zneužívání dětí přes internet je velmi vážné téma.

Naštěstí se toto téma řeší a nyní se připravuje rozsáhlý projekt, který se bude intenzivně věnovat tvorbě nových a účinných nástrojů a budou se hledat nová řešení, která budou děti chránit. Nejdůležitější je to, aby byly děti řádně poučeni a věděly, jak se chovat v případě, že je někdo neznámý osloví. Prevence by měla probíhat nejen doma, ale i ve školách a určitě by neměla být podceňována.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *