Proč vaše miminko pláče?

Máte doma malé miminko, které často pláče, a vy nevíte proč? Chtěla byste mu pomoct, ale nevíte jak? Tuto situaci zažívá snad každá maminka. Podívejme se, jak to s tím pláčem vlastně je. 

Dollarphotoclub_59173721

 

Je dobře, že děti pláčou

Pláč je přirozenou součástí života každého dítěte. Než se naučí mluvit, slouží mu jako prostředek ke komunikaci. Novorozenci v prvním týdnu nebrečí vůbec, později až 3 hodiny denně. S přibývajícím věkem miminka pláčou méně a méně. Jakmile začnou verbálně komunikovat, dostává pláč jinou funkci – vyjadřuje vztek, zlost, smutek, lítost, apod. Do té doby je to jejich způsob jak vyjádřit, že jim něco chybí.

Ne náhodou dětem rozumí právě maminka. Už v posledním trimestru těhotenství se jí v těle mění hormonální seskupení. S porodem se začíná tvořit hormon prolaktin, který stojí nejen za produkcí mateřského mléka, ale především probouzí v mamince pečovatelské a ochranářské pudy. Díky němu začíná myslet více na dítě než sebe, upřednostňuje jeho nároky a potřeby před svými.  Vnitřně je na svoje miminko napojená tak, že když začne plakat, zvýší se jí krevní tlak a zvyšuje nervozita.

Může za to hlad nebo chlad?

Pláče-li vaše miminko, je to dobře, aspoň víte, že máte něco udělat. Jenomže co? Především se snažte zjistit důvod pláče. Nejčastěji jde o ty nejzákladnější fyziologické potřeby: hlad a žízeň. Po nakrmení zjistíte, jestli skutečně stály za pláčem vašeho dítěte.

Zajistěte dětem kvalitní spánek
Zajistěte dětem kvalitní spánek

Pokud ne, zkuste odstranit další možné příčiny:

  • únava, potřeba spánku – je-li vaše miminko unavené, vysílá signály – mne si oči, zívá, apod. Příliš ospalé děti často usínají už u krmení.
  • plná plenka – některé děti jsou citlivější a potřebují vždy čistou plenku.
  • bolavé bříško – problémy s kolikou trpí až 20% kojenců. Masírujte bříško uklidňujícími olejíčky. Pokud nezaberou, kupte v lékárně probiotické kapky.
  • chlad nebo horko – ideální teplota pro spánek je 18-20 °C, pro dobu bdění 22-23 °C. Pozor na velké horko v postýlce, přehřívání je jednou z možných příčin syndromu náhlého úmrtí kojenců! Pomoci udržet ideální teplotu vám pomůže přikrývka s dobrými termo-regulačními vlastnostmi.
  • S vybavením postýlky souvisí i další problém – nevhodná matrace. Následky špatné volby mohou být různé: miminko špatně spí, pořád se vrtí, často se budí. Bohužel problémy s páteří se častokrát objeví až později, proto je dobré těmto nepříjemnostem předejít a koupit správnou matraci již před narozením dítěte. Měla by být maximálně prodyšná a spíše tvrdší, nejlépe se snímatelným pratelným potahem.

 

Sendvičová matrace Amálka s atraktivními obrázkovými motivy je velmi oblíbená
Sendvičová matrace Amálka s atraktivními obrázkovými motivy je velmi oblíbená

Možná potřebuje jen trochu lásky

Nezabere-li nic z výše uvedeného, a vaše miminko pořád pláče, zkuste ho obejmout, pohladit, polaskat. Děti chtějí mít jistotu, že je jejich maminka na blízku. Pocit bezpečí, jistoty a lásky je podle amerického psychologa A. H. Maslowa druhou nejdůležitější potřebou, hned po fyziologických. Dosáhnete jí i nošením dětí v šátku nebo nosítku, které je v poslední době hodně oblíbené. Miminka jsou v těsné blízkosti maminky a cítí se bezpečně.

Rada na závěr:

Pokuste se pláč vašeho dítěte odstranit v klidu, zbytečně se nehněvejte a nerozčilujte. Budete-li nervózní, miminko to hned pozná a neuklidní se, stává se z toho začarovaný kruh. Ovšem ten platí i v opačném případě – budete-li k dítěti přistupovat s láskou a vyrovnaností, bude šťastné a spokojené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *