Probouzením zpěvem slavíka

Když vám ráno pod okny začne zpívat slavík, budete si připadat jako v pohádce. A přitom tento ráj není nic neobvyklého. Pokud si vysadíte zahrádku či zahradu, která se bude líbit nejen vám, ale také zvířatům, tak se můžete ráno probudit a poslouchat, jak vám ptáčci za oknem zpívají.

S jakým ptáčkem se ráno potkám?

U nás žije velmi mnoho druhů ptáků, a tak si téměř můžete vybírat, jaký druh byste chtěli mít na své zahrádce. Samozřejmě, všechno záleží na tom, jaké podmínky jste pro ptáčky připravili. Abyste se mohli ráno probouzet se zpěvem ptáčků, připravte jim krásnou zahradu, a pak není problém slyšet a pozorovat pěnkavy, stehlíky, sedmihlásky. Klidně vám mohou za okem vrkat hrdličky, ale stejně tak i žluny či strakapoudi. Výjimkou není ani drozd zpěvný, který se naopak vyskytuje poměrně hojně. A možná byste se divili, ale i kos černý dokážete vyloudit velmi líbezné tóniny.

Co mám sadit, když chci slyšet zpěv ptáčků?

Nelze přesně určit, že když na zahradu vysadíte tento strom, tak tam do rána budete mít dva kosy, kteří vám budou celé ráno zpívat. Avšak existují jistá pravidla, která nám říkají, na jaké stromy, keře či rostliny lze přilákat ptáčky. Když na zahradu vysadíte vysoké stromy, tak je velmi pravděpodobné, že ráno uslyšíte zpívat pěnkavy či stehlíky. Pokud byste měli raději drozda, tak zvolte husté a velké keře, do kterých se drozd velmi rád schovává. Není divu, když na své zahrádce zahlédnete i konipáska, protože jemu stačí opravdu jen málo. Pod tím mále si můžete představit jen trávník anebo opravdu nízké rostliny. Zda máte zájem o kosův koncert, tak se také nemusíte přemáhat, protože ti rádi usedají na vysoké střechy či antény.  A přitom právě kosy odborníci považují za ptáky s nejkrásnějším a nápaditým zvukem.

Krmítka pro ptáky jsou pasé

Mnoho lidí si myslí, že uslyší ranní zpěv ptáčků i díky tomu, že jim udělají krmítka, do kterých občas něco nasypou. Pravdou je, že v některých místech je to dobrých lákadlem, zejména v chladných dnech, avšak daleko lepší je vytvořit ptáčkům útočiště přímo na stromě, aby si z něj udělali opravdový domov, a vy jste je mohli poslouchat pravidelně. Samozřejmě, že ideální je přímo košatý strom, avšak pokud váš strom ještě není ideální, tak můžete ptáčkům pomoci tím, že jim vytvořte tak zvanou kapsu. Jedná se o vzhledem připomínající kapsy, které se připevní na kmeny stromů a slouží ptákům jako základ hnízda. Avšak je dobré, aby tyto základy byly kryté třeba vedlejšími keři a podobně, aby se zde ptáci nebáli a opravdu si z toho vytvořili nové hnízdo.

Pozor živé ploty jsou také domovem ptáků!

Mnoho druhů ptáků si najde své zázemí i v živých plotech, a tak pokud ráno slyšíte ptačí zpěv, ale žádného nevidíte, tak se může ukrývat v plotě. Avšak je pravdou, že musíte být o to opatrnější a raději počkat se stříháním živých plotů, právě proto, že si nevšimnete a nedopatřením zničíte jejich hnízda či dokonce snůšky. A tak je lepší listnaté ploty stříhat až v červenci a ty jehličnaté odložit až do srpna. Ale jestli chcete mít jistotu, že ptáčkům neublížíte, tak je lepší zvolit takový plot, který nevyžaduje zastřihávání.

Není nic krásnějšího, když vás ráno probudí líbezný zpěv ptáčků. Člověk si potom připadá jako by byl v ráji a přitom stačí vyjít ven na zahradu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *