Mluvení není žádná hračka!

Je spoustu dětí, které mají problém s mluvením, ať už se nedokážou vyjádřit anebo prostě huhňají. Všem rodičům by to mělo okamžitě dělat starosti a hned by se měli obrátit na odborníka, aby se jejich dítě s vadou nemuselo potýkat po celý život.

Není to chyba rodičů

Mnoho lidí nabývá dojmu, že když malé dítě neumí mluvit anebo mluví špatně, tak je problém v rodičích. Většinou velkou vinu připisují tomu, že se rodič dítěti málo věnuje a málo si s ním povídá. Každopádně může to být jednou z příčin, ale není tomu tak vždy. Je mnoho případů, kdy rodiče svým dětem opravdu věnují dostatek času i pozornosti a přesto musí vyhledat odborníka přes mluvení. Rozhodně to neberte jako své selhání či ostudu, může se to stát komukoliv.

Dítě je malé, to se spraví

Je velice těžké odhadnout, kdy máme jít s dítětem k odborníkovi. Mnohdy se problémy s mluvením u dětí objevují už v brzkém věku, ovšem mnoho rodičů si myslí, že je to důsledek právě nízkého věku a mají pocit, že se to ještě naučí, než vyroste. Ovšem opak je pravdou, je lepší začínat ještě v době, kdy je dítě malé, protože bude s danou vadou lépe bojovat. Takže pokud má vaše ratolest třeba tři roky a má nějaký problém, tak určitě navštivte lékaře.

Kontrola u lékaře

Je dobré nejprve navštívit vašeho lékaře, protože ten nejlépe odhalí, zda se jedná o nějakou vadu, navíc vám může napsat pozvánku k odborníkovi na logopedii, což je rozhodně dobré nechat si napsat, protože pak vám na léčbu přispěje pojišťovat. Naopak pokud budete chtít nějaké nadstandartní služby či navštívíte logopeda z vlastní vůle, tak budete muset poplatky hradit ze svých úspor.

Buďte u toho!

V každém případě je dobré, abyste si na to udělali čas a na návštěvu logopeda své dítě doprovodili. Měli byste být s ním uvnitř, jednak protože je ještě malé a samotné bude mít strach, takže vás bude mít jako podporu, ale také proto, že uvidíte, jak odborník cvičí vady řeči a vy je potom můžete, respektive musíte cvičit i doma. Pokud chcete, aby se dítě zbavilo problémů s mluvením, tak to rozhodně nesmíte podcenit a opravdu s ním cvičte i doma.

Problémy, které mohou trápit i vás

Mezi nejčastější problémy u dětí patří výslovnost ř., Ovšem pokud se jedná jen o jedno písmenko, tak to není žádný problém. Můžete logopeda navštívit, protože vám doporučí cvičení, ale po usilovném cvičení to zvládnete i doma sami. Mezi časté problémy mluvení patří právě koktavost, breptavost, huhňání a podobné nemoci, které už opravdu vyžadují pomoc odborníka, tedy logopeda.

 

Pokud jste si všimli, že vaše dítě má nějaký problém s mluvením, nepodceňujte to a snažte se problém odstranit, aby se s tím nemuselo prát celý život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *