6:05 am - Sunday September 24, 2017

Rýžový nákyp s ovocem

Written by | 12.04.2017 | 0

Někdo by na jídla ve školní jídelně nejraději zapomněl, jiný při vzpomínkách propadá nostalgii. Vraťte se do dětství a připomeňte si klasické a výtečné jídlo, které nám paní kuchařky připravovaly.

K přípravě tohoto jednoduchého a neskonale dobrého receptu stačí v podstatě jen hrnek rýže a libovolné ovoce, které máte zrovna po ruce.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • hrnek rýže
  • 700 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • ½ – ¾ kg čerstvého nebo kompotovaného ovoce
  • moučkový cukr se skořicí na posypání

Rýži propláchněte studenou a horkou vodou, nasypte do horkého mléka se špetkou soli a vařte za častého míchání asi půl hodiny. Mírně rozvařenou kaši odstavte a nechte částečně vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a nakonec do něj zašlehejte sáček vanilkového cukru. Vznikne sníh lesklý a hutný. Žloutkovou i bílkovou hmotu opatrně vmíchejte do rýžové kaše.

Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem, vložte polovinu rýžové kaše, bohatě ozdobte ovocem (například meruňkami, švestkami nebo jablky) a přikryjte druhou polovinou rýžové kaše.

Pečte při teplotě 180ºC dozlatova a před podáváním posypte směsí moučkového cukru se skořicí.

Filed in: Nápady a aktivity