Přehnaná hygiena

Přehnaná hygiena

Trocha té špíny neuškodí, ale přehnaná hygiena by mohla!

Najde se mnoho rodičů, kteří striktně dodržují až přehnanou hygienu a jejich vlastní okolí je i mnohdy za to odsuzuje. Neměly byste to s hygienou ale příliš přehánět. Mohlo by to více uškodit, než to být ku prospěchu.

Dodržovat hygienu, ano, ale ne zase až moc přehnaně. Děti totiž milují, pokud se mohou ručičkami „vrtat“ v pískovišti, nebo v hlíně na Vaší zahrádce, a stejně tak se do těchto nečistých místeček usadit. Tudíž zákonitě skončí zamazané od hlavy až k patě. Následné vykoupání se ve vaně je pak pro ně jakousi odměnou, než trestem za jejich řádění ve špíně.

Autor obrázku: Diane Gregg

Ani umytí rukou před každým jídlem rozhodně neuškodí, protože všudypřítomné bakterie Vás ohrožují na každém kroku.

Ale ti, kteří si téměř každých deset minut myjí ruce různými dezinfekčními přípravky, již tak obvyklý jev není. A když k tomu navíc nutí i ostatní členy domácnosti, velmi brzy to začnou odmítat dělat.

Uklízení domácnosti dezinfekcí je také velmi časté, ale ne x-krát za den. Někteří dokonce dezinfikují stolky po každém jídle. Stačí málo a uděláte ze svého dítka alergika, nebo astmatika, popřípadě způsobíte ekzém.

Objevily se již i takové případy, kdy rodiče venku své děti okřikují, aby na nic našahaly, ani si nehrály s žádnými cizími hračkami, protože mohou být plné bakterií. V takovémto případě pak musí chudák dítě pouze sedět vedle své maminky na lavičce, a pouze z povzdálí závistivě a lítostivě sledovat, jak si ostatní děti na hřišti radostně hrají a dovádějí.

Přílišnou hygienou však můžete i Vašemu dítěti zdravotně ublížit a navíc Vás za Vaše okázalé jednání začít i nenávidět.

Dodržujte základní hygienické principy a rozhodně Vašemu dítěti zcela nic nehrozí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *