Mikuláš

Šestý prosinec se neuvěřitelně blíží a každý, kdo má doma děti, přemýšlí, jak dítěti předat Mikulášskou nadílku.

Autor obrázku: FaceMePLS

Některé obce či města si připravují vlastní program, kdy do vesnice přijíždí Mikuláš s nadílkou (kterou rodiče předem odevzdají) společně s andílky a čerty. Ale mnoho rodičů se rozmýšlí, jestli je dobré, své děti strašit čertem. Na jednou stranu to v dítěti zanechá strach, ale na tu duhou mu rodič ukáže, že není všechno jenom dobré, že si svůj dárek musí zasloužit. A nakonec, když přejde přes čerty a dojde si pro mikulášskou nadílku, tak překoná svůj strach, takže se v něm buduje i odvaha.

Myslím si, že aspoň jednou v životě by to mělo zažít každé dítě. Přece jenom to má tu správnou atmosféru, a když je dítě třeba citlivější, působí na něj čerti opravdu zle, tak není žádnou ostudou, když půjde rodič nebo prarodič s ním.

Nebo někteří to vyřeší, tak že se domluví se známými, aby se převlékli za známou trojku a přišli s nadílkou k nim domů. To je také dobré, přestože se dítě bojí čerta, tak stále mu zůstává ten pocit jistoty, protože je doma a kdyby si náhodou na něj čert něco zkusil, tak může utéct a schovat se. Ale někdy je tam problém s tím, že pokud se třeba domluvíte s dědou, tak jej to dítě může poznat. Ta jako se to stalo mé kamarádce. Když její dítě uvidělo známého čerta, tak jí řeklo, že má stejné boty jako děda a pak čertovi strhávalo vousy, aby dokázalo, že to děda je.

Navíc se téměř vždy po tom dítěti chce, aby nějak ukázalo, co umí, takže dítě, jestli chce nadílku, tak musí překonat svůj stud a zazpívat nějakou písničku po případě přednést básničku. Myslím si, že je to dobré jak pro dítě, které v už tak útlém věku něco dokáže, ale i pro nás pro rodiče, protože můžeme být hrdí na svého potomka.

Samozřejmě je to každého věc, ale myslím si, že k těm dětským letem patří a že by žádné dítě nemělo být ochuzeno ani o mikulášskou nadílku, ale ani o pořádného čerta.

A co dát dětem do mikulášské nadílky?

Tak každé dítě čeká, že tam najde spoustu sladkostí, což je jasné, nikdo neodolá koupit čokoládovou postavičku čerta nebo andílka. A také často dětem dáváme perníky s tímto motivem. A určitě by tam neměl chybět adventní kalendář, přestože je už šestého a čokoládky se jí od prvního, aspoň má dítě radost, že jich může sníst tolik najednou. Ale podle mého názoru bychom neměli zapomínat ani na ovoce. Přece jenom jsou ty sladkosti nezdravé. (i když i cukry potřebujeme) Ale také protože začíná zima a děti bývají náchylnější k nemocem, nachlazení a proto potřebují vitamíny, které ovoce obsahuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *