Děti a sport

Mnoho dětí v dnešní době dá přednost televizi či počítači před sportem, ale i v takové době, kdy svět ovládá technika, se najde pár dětí, které sport mají rády a věnují se mu. Pokud sportujete, budete dobrým příkladem i vy sami.

Autor obrázku: Fort George G. Meade Public Affairs Office

Proč by mělo dítě sportovat?

Protože není zdravé, aby jen seděly u počítače či televize. Každý musí mít aspoň trochu pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu. Nejen, aby u počítače nadměrně nenabíralo na váze, ale také, aby si venku vybilo všechnu svoji energii, přece jenom každé dítě není neustále hodné a musí se sem tam vyblbnout. A také se při sportování učí hrát férově, ať už v týmu, či sám za sebe. Učí se mít nějaké ambice, dosáhnout jich a také i naučit se prohrát je pro dítě důležité. A další věc je, že ve sportu pozná mnoho přátel.

Nutit své dítě do sportu?

Nelepší je, když dítě sport dělá ze své dobré vůle a baví ho to, ale mnohdy se dítě vzdá sportu, jen protože je líné a pak to může dopadnout tak, že ho rodič k nějakému sportu popostrčí a to dítě se do toho sportu zamiluje. Zároveň je zbytečné dítě nutit do něčeho, k čemu má třeba odpor, protože si stejně najde nějakou cestu, jak se tomu vyhnout. A také, když své dítě budeme tlačit, i když třeba nebude moct, tak mu jen můžeme ublížit.

Co když dítě nemůže sportovat?

Je mnoho dětí, které v dnešní době nemohou sportovat ze špatných zdravotních důvodů. Co potom? V dnešní době existuje mnoho možností sportovního využití pro každé dítě. A pokud se ani tak nenajde nějaký sport zrovna pro vaše dítě, tak pak je dobré si třeba jen tak někdy si vyjít na procházku nebo si zajít na koupaliště zaplavat a podobně. Každý potřebuje pohyb, ať je to dítě či vy dospělí.

Co když má mé dítě talent?

Tak je to parádní a pak je dobré, aby se dál rozvíjelo, ale zejména jen pokud chce samo, protože když samo nechce, tak ho rodič nutí a může mu ten sport zhnusit anebo ho prostě užene.

Pak se může stát i taková věc, že dítě nemá talent, ale rodič z něj chce mít hvězdu a pak ho do toho tlačí, i když dítě nechce, pak nejen, že nebude mít zájem o sport, ale také se mohou rozbít vztahy mezi dítětem a jeho rodičem.

Držme přísloví, že všeho moc škodí, ptejme se dětí, co by chtěly a nedávejme svým názorům a přáním tak vysokou míru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *