Zákaz styku s dítětem, odebrání dítěte… nově by se mělo každé tři roky prověřovat

Jsou lidé, kteří vědí, jak to u soudu vypadá jen díky některým televizním programům, ale jsou i takoví, kteří si soudem samotní prošli. A jak jistě víte, soudní spory se táhnou velmi dlouhou dobu a je kolem toho mnoho papírování.

Autor obrázku: Tony Alter

Příchod nového návrhu

Nyní přišel návrh, že některé případy – jako je například odebrání dítěte, zákaz styku s dítětem nebo zbavení svéprávností a podobně – se budou každé tři roky znovu otevírat a prověřovat a soud musí opět rozhodnout. Je to dobrý nápad?

Jaké to má výhody?

Jednou z výhod je, že pokud se člověk nějak napraví, nebo když je psychicky nemocen a nechá se léčit a pak z toho vyjde jako normální člověk, může zpátky nabýt svého práva a to třeba právě styk s dítětem či dokonce jeho výchovu. A přece jenom je to jistá motivace, aby takoví to lidé něco se sebou dělali.

Jaké to má nevýhody?

Nevýhodou takovéhoto znovu prověřování je, že tím soud zabere mnoho času a mnoho papírování. Někdy by musel otevírat znovu i případ, u kterého by si byl jist, že jen své rozhodnutí potvrdí, takže se teoreticky dá říci, že by soudce někdy plýtval čas nad zbytečným případem, než aby se třeba věnoval důležitějším věcem. Zveličeně, aby nám po cestách nepobíhali vrazi, jen protože soudci na ně nemají čas, protože musí prověřovat staré případy.

Varianta, jak to udělat

Varianta, která se nabízí, je taková, že by se po třech letech přihlásily dané osoby s tímto problémem, aby je soudce znovu prověřil. Samozřejmě, ani tato varianta není nejlepší řešení. Někteří lidé můžou zapomenout se přihlásit, nebo v případě nemoci nemusí být schopni se sami přihlásit. Pokud, nebo kdyby jim nechtěl někdo pomoci, přišly by o své právo znovuprojednání záležitosti.

Jak tedy s tím naložit?

To je pořádná záhada, protože lidé, kteří se napraví, by měli dostat další šanci. Na druhou stranu bychom neměli tolik zatěžovat soudy. Nejspíše to chce nějakou dobu vyzkoušet a podle toho, jak se to bude zvládat, upraví se další pravidla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *