Skleničky ze skla a plastu

V domácích prostředí i v profesionální gastronomii slouží skleničky nejen k podávání vína, koktejlů, brandy nebo grappy, ale také silnějších destilátů a čisté studené vody. Nápojové sklenice ze skla se používají ve většině provozoven, ale není to jediná možná volba. Stejně estetické a rozhodně odolnější jsou skleničky vyrobené z plastu. V jakém nápojovém skle se má podávat voda a jaké skleničky jsou určeny na destiláty? Vyplatí se investovat do skleniček z polykarbonátu nebo je lepší zůstat u tradičního skla?

Sklenice na vodu

Začněme způsobem podávání vody, se kterou je třeba zacházet s úctou a servírovat ji správným způsobem. V podniku rychlého občerstvení nebo levné jídelně se obvykle podává v jednorázových plastových kelímcích; někdy přímo z platových láhvích. To je bohužel standard, nejčastěji vyplývající z pohodlí a úsporných opatření nebo z hygienických předpisů, ale v elegantních restauracích je to nepřípustné – voda by se měla servírovat na stůl ve skle. Čím se odlišují sklenice na vodu? Kromě toho, že mají různý objem a tloušťku použitého skla, mají několik společných znaků. Jedním z nich je charakteristický tvar. Přesto se stává, že se sklenice na vodu zaměňují za sklenice na víno. Jak je rozlišit? Ty na vodu mají většinou větší objem a číše osázena na nepříliš vysoké noze a číše se může, ale také nemusí směrem nahoru zužovat. Stojí za to připomenout, že sklenice na vodu by se měla objevit na stole před sklenicí na víno a měla by být co nejvíce po ruce.

Skleničky na vodku

Každý druh alkoholu, včetně toho nejsilnějšího, tedy destilátu, má svou vyhrazenou sklenici. Skleničky na vodku se liší tvarem, objemem a výškou. Panákovky na čisté pálenky mají silné dno, díky kterému vydrží alkohol déle vychlazený. Jejich objem se pohybuje mezi 25 a 60 ml, i když existují ​skleničky s větším objemem. Nejmenší z nich, které jsou určeny pro servírování tzv. shotů, tedy čisté vodka nebo lihoviny s přísadami (např. oblíbený Mad Dog), vypadají jako mini skleničky. Většinou se směrem nahoru mírně rozšiřují, mají kulatý nebo hranatý tvar a skleničky jsou často vhodným způsobem zdobeny nebo leštěny. V mnoha provozovnách obsluha podává lihoviny v panákovkách chlazených v mražáku. Skleničky na lihoviny na krátce nožičce se používají k pití ochucených vodek.

Skleničky z polykarbonátu

Velmi odolné, prakticky nerozbitné skleničky z polykarbonátu jsou zajímavou alternativou k používání skleniček ze skla. Jejich pevnost vyplývá z vlastností polykarbonátu – plastu vyznačujícího se průhledností a vysokou odolností proti mechanickému poškození. Jeho vlastnosti jsou podobné plexi a jeho pevnost v tlaku je srovnatelná s hliníkem. Polykarbonátová skla díky tomu odolávají nízkým i vysokým teplotám. Lze je mýt v myčce na nádobí – jsou dokonale průhledné a dost dlouho odolávají i poškrábání a zakalení z myčky. Polykarbonátové nápojové sklo může být i v barevném provedení. Zajímavě vypadá červené nebo bílé víno podávané v černé nebo bílé neprůhledné sklenici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *