Proč se stát dárkyní vajíček

Darování vajíček je proces, při kterém žena daruje svá vajíčka v rámci dárcovského programu. Tato vajíčka jsou pak využita při IVF léčbě, což umožní jiné ženě splnit si sen o vlastním miminku. Dárkyním vajíček se tak proto často přezdívá dárkyně naděje. Tyto ženy nabízí ženám, které nemohou počít dítě přirozenou cestou, možnost mít miminko a založit si svou vlastní rodinu.

Kdo se může být dárkyně naděje

Darovat vajíčka mohou všechny zdravé ženy ve věku 18 až 35 let, s dosaženým minimálně středoškolským vzděláním, bez genetické zátěže a dalších onemocnění. Pokud žena všechny tyto podmínky splní, následuje stimulace vaječníků, díky které jsou vajíčka (oocyty) kvalitnější a je jich více. Zralá vajíčka jsou poté odebrána během poměrně jednoduchého lékařského zákroku, který se provádí v lehké anestezii. Po odběru mohou nastat dvě situace. Vajíčka jsou okamžitě oplodněna a po několika dnech je embryo přeneseno do dělohy ženy, které se nedaří otěhotnět přirozenou cestou (embryotransfer). Vajíčka mohou být také zmrazena a uchována pro oplodnění v budoucnosti (kryoembryotransfer).

Co obnáší darování vajíček

Po lékařské stránce se jedná o zmíněnou hormonální stimulaci a následný odběr vajíček. Pro samotnou dárkyni má ale darování vajíček další benefity. Během vstupní prohlídky získá podrobné informace o svém zdravotním stavu a plodnosti. Za vynaložený čas a další náklady získá odměnu v řádu několika desítek tisíc. A v neposlední řadě odchází s dobrým pocitem, že mohla někomu pomoci ke splnění jeho snu. Mnoho žen trpí neplodností z různých příčin – věk, nemoci, genetická zátěž, chirurgické odstranění vaječníků nebo onkologická léčba.

Darování vajíček je projevem velkorysosti a soucítění, protože nabízí naději na mateřství ženám, které by jinak nemohly mít děti. Celý proces darování vajíček podléhá platné legislativě a zákonům, podle kterých musí být přísně zachována anonymita dárkyně i příjemkyně. To znamená, že pokud se dárkyně sama nerozhodne se někomu svěřit, že darovala vajíčka, nikdo se o tom nedozví. A funguje to i naopak. Příjemkyně nebude znát totožnost ženy, od které vajíčka přijala. Dárkyně si tak mohou zachovat soukromí a zároveň nabídnout naději dalším ženám, které si chtějí splnit svůj sen o vlastní rodině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *