Zakázané ovoce chutná nejlépe – druhá část

Zakázané ovoce chutná nejlépe – druhá část

Je třeba zakročit včas!

Pokud zjistíte u svého dítěte (dětí), že se začalo zajímat o alkohol a o cigarety, neváhejte a včas to podchyťte! Ovšem ne vždy musí být jevení zájmu (resp. zjištění, o co vlastně jde) bráno tak, že jsou již zkušenými konzumenty alkoholu a že kouří krabičku cigaret denně.

Dětem by se rozhodně neměly tyto návykové látky zastiňovat, ale právě naopak – už od malička jim klást na srdce, že je to škodlivé a že to může člověka i zabít – ovšem ať uděláte, co uděláte, v okamžiku, kdy Vaši potomci objeví podstatu nočních klubů, do kterých se chodí velká spousta mládeže o víkendu bavit, stejně tomu nezabráníte.

Pokud už je Vaše dítě starší a běžně kouří, pije alkohol, anebo obojí, už je poměrně pozdě začít něco zasahovat.

Co je horší? Alkohol nebo cigarety?

Zatímco požití alkoholu ve větším množství má za následek motání hlavy, bolesti hlavy a mnohdy i bolest žaludku, cigarety nikoliv. Cigarety jsou obecně brány jako zdraví škodlivější než alkohol, protože obsahují mnohem více škodlivých látek, mj. i spoustu jedů (jedním z nich je třeba jed na krysy).

Cigarety se také pro mnohé stávají mnohem návykovějšími – a ne vždy to má na svědomí nikotin, ale spíše zvyk a pocit, když držíte a kouříte cigaretu a třeba si tím i zkracujete čas. Velkým plusem ovšem je, že čím starší člověk je, tím je chápavější (do jisté výše věku), a tak je velká šance, že si i Vaše děti uvědomí (obvykle až po ukončení SŠ), že na cigaretách a alkoholu není moc dobrého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *