Voda a děti

Voda a děti

Téměř každé dítě zbožňuje koupání. Celkově slovo a pojem „VODA“ je pro dítě velmi lákavou zábavou. Najdou se však i takové děti a dospělí, kteří se vody doslova bojí, buď z důvodů fóbie, nebo špatné zkušenosti. Většinou ale milují „rochnění“ ve vodě a ani ke své zábavě nepotřebují velké množství této tekutiny.

Dokáží se pomocí vody zabavit třeba i na hodinu. Mají rádi, když se mohou vyvalovat ve vaně se spoustou gumových hraček a nejlépe společné koupání se sourozencem. V tomto případě se však všichni musíte připravit na „potopu“. Začne totiž jejich řádění ve vodě a to tak bláznivé, že voda cáká po celé koupelně.

Autor obrázku: Ernst Moeksis

Polévají se mističkami či po sobě dokonce házejí gumové kachničky a rybičky. Mají z toho pak ohromnou radost, když voda cáká i mimo vanu i z toho, že Vy, rodiče hartusíte a hubujete jim.

Dostat děti dobrovolně z vany je přímo nadlidský úkol. Jediným účinným řešením je vypustit z vany veškerou vodu, a i tak dokud ve vaně bude jediná kapička, tak ji dobrovolně neopustí. Budou předvádět rybičku na suchu, nebo argumentovat tím, že právě když odtékají poslední zbytky vody, musí Vám ukázat jak plavou.

Jakmile děti obléknete a dostanete do postele, Vás čeká úklid oné potopy v koupelně.

Někteří rodiče s sebou děti brávají do sprchy již od velmi útlého věku a společné koupání s rodiči upevňuje jejich vzájemný vztah. Většina rodičů se před svými potomky stydí, takže se navlečou do plavek a hurá do koupelny na společné řádění.

V letních měsících děti rády dovádějí v nafukovacích i betonových bazéncích všech velikostí, stejně jako návštěvy na plovárnách ať venkovních či vnitřních. Kdysi byly velmi oblíbená i veřejná koupaliště a přírodní rybníky, ale bohužel díky zhoršení kvality vody vhodné ke koupání, je jich již velmi málo.

Autor obrázku: Mark Evans

A pokud nemáte možnost koupání v bazénku, ke štěstí jim postačí i spousta báboviček a jiných vodě odolných hraček a kbelík nebo lavor vody.

Během chviličky Vám před domem vznikne kuchyňka, protože děti a jejich nápadité dušičky z písku a vody vytvoří – JAKO upečené buchtičky ve tvaru báboviček či v malém kyblíčku vaření imaginární polévky.

Mnohdy je velmi lákají i pouhé kaluže před domem. K zábavě jim postačí obyčejný klacík a zmíněná kaluž. Dokážete si pak velmi živě představit, jak bude Vaše dítě vypadat a co Vás čeká – koupání a praní. Dítě do vany a oblečení zašpiněné od bahna rovnou do pračky…

Voda se dá využít i na vytváření různých malovacích akcí. Při malování a tvoření různých uměleckých dílek se voda dá za účasti právě dětí velmi dobře využít. Při malování vodovými barvami, temperami, či barvení vajíček na Velikonoce se dá užít mnoho zábavy, vytvoření mnoha dílek, které si můžete doma vyvěsit a rozzářené dítko, které si u toho zažilo velkou zábavu, protože má barvy všude, nejen na papíře.

Voda je využitelná mnoha způsoby. Ale kombinací dětí a vody může vzniknout nezapomenutelná zábava a pokud voda skončí i mimo určené místo, tak se také svět nezboří…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *