Rodičovská dovolená

1209894_sweet_childKdyž se řekne rodičovská dovolená, tak si většina lidí představí dobu, po niž se pobírá rodičovský příspěvek. Ovšem toto není zcela přesné. Jedná se pouze o jeden úhel pohledu, a to ještě o pohled rodičů, čili pohled osobní. Rodičovskou dovolenou totiž s rodiči prožívá i zaměstnavatel. Tomu nemusí být RD pochuti a klidně vám může dát jeho nelibost pocítit.

Na straně rodičů stojí pracovní právo.

Právě to upravuje RD i povinnost zaměstnavatele. Nejde jen o dobu strávenou krásnými povinnostmi s podporou rodičovského příspěvku. Je to také jedna z důležitých osobních překážek v práci. Po dobu jejího trvání musí zaměstnavatel, a je úplně jedno, jestli se mu to líbí nebo ne, omluvit nepřítomnost ženy či muže v práci.

Co všechno tedy obnáší rodičovská dovolená z pohledu pracovního práva? Mohou ji čerpat oba rodiče dítěte. Zákon hovoří dokonce i o tom, že ji mohou čerpat rodiče současně. O začátku a délce mohou rozhodovat sami. Matce dítěte může začít rodičovská dovolená ihned po skončení dovolené mateřské, otci může začít až po narození dítěte.

Může trvat do čtyř let věku dítěte. Lze ji přerušit a nastoupit do zaměstnání. Pak je opět kdykoliv možné začít ji čerpat. Doma mohou být s dítětem oba rodiče, ale příspěvek od státu dostane pouze jeden z nich.

O čerpání rodičovské dovolené žádá zaměstnanec zaměstnavatele písemně. Tak se předchází případným nesrovnalostem. Postačí dopis zaměstnavateli s uvedením od kdy do kdy žádá zaměstnanec rodičovskou dovolenou. Pokud není uveden rozsah čerpání rodičovské dovolené, má se za to, že žádá o její čerpání do tří let věku dítěte.

V době čerpání RD je rodič pod ochranou zákoníku práce a zaměstnavatel mu nesmí dát výpověď. Jednou výjimkou je situace, kdy dává zaměstnavatel výpověď z důvodu organizační změny. Tehdy může i rodič na RD dostat výpověď z pracovního poměru. I tak však zůstanou zaměstnanci zachované zákonné nároky – právo na odstupné.

Ochrana zákoníku před výpovědí se netýká prac. poměru na dobu určitou a na výpověď ve zkušební době.

Posledním dnem RD jsou nejpozději 4. narozeniny dítěte. Po sfouknutí svíček na dortu se musí rodič vrátit zpět do práce.

Čerpání rodičovské dovolené nesouvisí s dobou pobírání rodičovského příspěvku. Je možné čerpat rodičovskou dovolenou bez rodičovského příspěvku. Také je možné pobírat rodičovský příspěvek a nebýt na RD. Rodič může klidně chodit do zaměstnání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *