Opakované taháky do školy by rodiče neměli tolerovat

Všechny děti si musí projít minimálně základní školou, protože nejen, že je to u nás povinné, ale také je to pro běžný život nezbytné. Každý potřebuje jistý druh vzdělání, protože přirozená inteligence je sice pořádně dobrý základ pro život, ale není to vše.

Proč děti ve škole podvádějí

Autor obrázku: woodleywonderworks

Je pravdou, že mnoho žáků si místo pečlivého učení napíšou „tahák.“ Proč to dělají? Jeden z důvodů je, že jsou líní se cokoliv naučit anebo to svádějí na nedostatek času. A dalším důvodem je, že toho mají mnoho a jak říkají, každý učitel si myslí, že právě jeho předmět je ten nejdůležitější.

Samozřejmě, že některé dětské postoje jsou jen výmluvy, ale sami učitelé přiznali, že po dnešních dětech se chce nejen mnoho znalostí a to v krátkém časovém rozsahu, ale také mají různé zvláštní úkoly, které se v dobách jejich dědečků neprováděly. A mnoho úkolů přibylo právě díky technice, v dnešní byrokracii chce mít každý vše sepsáno a to nejlépe na počítači, udělané různé prezentace a podobně.

Znamená to, že máme své děti podporovat v podvádění?

To samozřejmě ne. Dokonce nesmíme našim dětem dovolit, aby si to ulehčovaly, protože jak se říká, co se v mládí naučí, ve stáří jako když najde. A je nemorální, abychom naše děti podporovali v podvodech, ale pokud víme, že se opravdu snaží a třeba mu jeden předmět nejde, ať dělá co dělá, a do toho mu navíc vleze třeba sepisování čtenářského deníku a další písemky a podobně, tak je možné, že se obrátí na možnost podvodu. V takové situaci, když víme, že to normálně dítě nedělá, můžeme dělat, že to nevidíme a nechat dítě napsat si třeba tahák. Je jasné, že pokud to potom využije častěji, tak bychom mu měli vysvětlit, že podvádět se nesmí.

Co když učitel najde tahák a obrátí se na rodiče

To je určitě nemilá situace a mnoho rodičů se v ní cítí trapně, ale nikdo není dokonalý. A vzpomeňte si na své mládí, kdy jste si sami psali tahák na pravítko. Ale přesto je dobré přistoupit na učitelův trest v podobě pětky na písemce, z čehož se dítě poučí, že nesmí podvádět, protože se to nevyplácí (nebo bude příště vynalézavější). A aby se předešlo tomu, že by příště vymýšlelo novou techniku podvodu, tak i doma musí slyšet, že to není správné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *