Porod a jeho průběh

By: Tatiana Vdb

Porod je záležitost, která je velmi obávaná a ženy z ní mají přirozeně obavy, zvláště, pokud jsou prvorodičky a nevědí na co se připravit a co je čeká. Těhotenství trvá 9. měsíců a počítá se od poslední menstruace.

Když se porod blíží začíná se nervozita stupňovat a nastávající maminka si připravuje věci do porodnice, připravuje se na fakt, že miminko přijde na svět a chystá se k porodu. Aby o porodu věděla co nejvíce, čte si knihy, hledá na internetu důležité informace, hledá vhodnou porodnici, čte diskuze a navštěvuje předporodní kurz. Vše toto je samozřejmě velmi důležité.

Kdy porod přichází?

Porod poznáte podle kontrakcí, nebo podle toho, že vám praskne voda. To jsou dva způsoby, které vám přesně řeknou, že je čas odebrat se do porodnice. U kontrakcí potom nemusíte až tak spěchat, pokud je mezi nimi časový interval delší jak 5 minut. Někdy si můžete kontrakce splést s poslíčky.

Poznáte je však snadno. Pokud kontrakce, nebo-li silné křeče v podbřišku, přicházejí a jsou pravidelné, lehněte si do teplé vany. Neodezní-li jsou to skutečně kontrakce. Pokud nejsou pravidelné a v horké vaně se zklidní, nebo úplně odezní, jedná se o poslíčky. Pokud jsou kontrakce po 5-ti minutách, je nejvyšší čas odebrat se do porodnice.

Zde se měří srdeční ozvy miminka a také se zjišťuje, na kolik prstů jste otevřená a podle toho porod pak postupuje. Porodní asistentka vám provede klystýr, ale pokud nechcete, aby vám jej provedla, tak to oznamte a klidně roďte bez něj. Osobně si myslím, že je to věc, bez které se klidně obejdete, ale to je můj osobní názor.

Je každého věc, jak se k tomu postaví. Pokud jste otevřená na 10 prstů a máte pocit silného tlaku, jde se rodit. V lepším případě je to otázka pár hodin, v těch horších i dnů. Pokud máte silné bolesti a myslíte si, že to nezvládnete, nechte si píchnout epidurál, ten vám od bolestí okamžitě uleví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *