Proč mladé dívky chodí na potrat ?

Pro lékaře je to lehký zákrok, pro některé maminky jediné řešení a pro někoho zabití člověka. Co dovádí maminky k tomu, aby šly na potrat?

První z důvodů může být zdravotní stav. Ať už při porodu hrozí nebezpečí mamince či samotnému plodu, tak lékaři v takové situaci radí, aby maminky šly na potrat. A to zejména pokud už doma dítě mají anebo, kdyby se dítě mělo narodit postižené.

Dalším důvodem a to bývá tím častějším je, že dívka otěhotní velmi mladá a z jistých důvodů si dítě nemůže nechat.

Jsem mladá a otěhotněla jsem

Autor obrázku: Ewan Topping

Mladá dívka, která nemá dodělanou ani střední školu a to plánuje vystudovat ještě vysokou školu, otěhotní. Třebaže je to chlapec, kterého miluje a on miluje ji a staví se k tomu zodpovědně. Řeší první věc – jak to říct rodičům. Má hodné rodiče, kteří by ji jistě rádi pomohli, ale ti musí do práce, aby ji mohli finančně pomoct. Ona sama musí studovat, takže by s dítětem neměl kdo zůstat.

Když se koukneme na takový modelový příklad, vidíme jisté výhody:

1. Partner – jsou milující se pár a on jí chce a bude podporovat a bude se snažit jí pomoc, protože by také mohla mít partnera, který by to vše nechal na ní a třeba se k ní dokonce nehlásil.

2. Rodiče – pomohou jí jak duševně, tak finančně. Také by mohla mít rodiče, kteří by jí za to odsoudili, pohádali se s ní, že nebyla opatrná a podobně a mohlo by to dojít do takového extrému, že ji dokonce vyhodí z domova.

Jak tedy zareagovat?

Mnoho dívek to nemá doma tak, jako je v tomto modelu a třeba mají ty dvě výhody právě naopak a tak jako jediné východisko vidí potrat. Samozřejmě, že je to pro ně pohodlnější. Ale zase na druhou stranu pokud se dostanou „až na dno,“ tak není divu. Mohou reagovat třeba v afektu a později toho litují. Anebo berou to, že jsou ještě mladé, chtějí si užívat života či dávají prioritu škole. Nebo jí prostě rodič či partner donutí jít na potrat. Je velmi mnoho myšlenek, které takové dívce poletují v hlavě.

Druhou variantou je, že si to dítě nechá, ale později má stejně problémy, aby vše zkombinovala, tak aby to klapalo jako v normální rodině. A přestože má podporu všude kolem sebe – rodiče, partnera, škola jí nastolí samostatný učební plán … tak to dítě může skončit u jiných rodičů či v dětském domově.

Proč jsou tyto dívky odsuzovány?

Mnoho lidí si myslí, že když už se chtěla pouštět do soulože, měla počítat se všemi věcmi, ke kterým může dojít, a to teda těhotenství a být proto opatrná, aby se do takové situace nedostala. A pak, když si to dítě nechá vzít, tak lidé se na to dívají, jako by zabíjela nevinného člověka a pak už se na ni všichni dívají přes prsty. Jako by byla méněcenná, jen protože si nechala vzít své dítě.

Samozřejmě jsou k pochopení názory obou stran, ale zároveň každý je svého života strůjce a tak jak si ho zařídí, takový ho má a nikdo by ho za to neměl odsuzovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *