„Gap year“ aneb Rok volna

V Americe či Anglii je „Gap year“ naprosto běžnou záležitostí a možná ji můžeme považovat i za takovou tradici.

Co ten pojem znamená?

Autor obrázku: Frontierofficial

Tak jste jistě všichni poznali, tak je tento pojem převzat z anglického jazyka a ve volném překladu můžeme říct, že znamená rok volna a je tím nejčastěji myšlen ten rok, kdy studenti dokončí střední školu a chystají se na vysokou. Takže místo, aby hned po ukončení školy šli právě na vysokou, tak si dají rok volna, kdy mají klid od studií. Samozřejmě, že tento bývá nejčastěji mezi přechodem na vysokou školu, ale není to pravidlem, může být třeba i mezi semestry na vysoké škole.

K čemu takový to rok volna slouží?

Jednak si studenti odpočinou od záplav všech povinností kolem učení a školy. Ale také slouží k tomu, aby si studenti, kterým na školu rodiče nemohou přispívat v plné ceně anebo nevěří, že to jeho dítě dokáže a tak mu nedá veškeré peníze, které na studium potřebuje, tak si za ten rok vydělá rychle peníze, aby nemusel pracovat při škole, protože už tak to bude náročné. A také se nabízí ta varianta, že odcestují někam do zahraničí, aby si nejen zdokonalili danou řeč, ale také, aby poznali novou kulturu a tradice, které se v životě vždy hodí.

Může mít takový rok pauzy nějaké špatné dopady?

Je pravdou, že pokud jeden rok vynechá studia, tak pak už se takovému studentovi nemusí tolik chtít zase zpátky studovat. Třeba si najde pěknou práci, v které si vydělá dostatek peněz, tak už nebude vidět důvod, proč dál studovat. Nebo také na nějaké cestě může najít svou lásku a potom také může přehodnotit své priority a na školu tak zapomene.

Jak takové situaci předejít?

Nikdy se nedá této situaci úplně předejít, ale pokud nastane, tak je dobré si s tím studentem promluvit a vysvětlit mu, že se v dnešní době bez řádného studia neobejde, protože vysokou školu už má téměř každý. A že i když najde dobrou práci, tak ta práce nemusí být napořád a když oni přijde, tak potom bude mít problém dostat se na jiné místo a podobně.

Všechno má své výhody i nevýhody a něco jako rok volna je zásadní krok v životě studenta a proto by si měl tuto možnost velmi dobře promyslet, aby toho později nelitoval. Přece jenom, když rok nevynechá, tak si o tento rok zkrátí studium a může cestovat třeba hned po vysoké škole nebo si může v zahraničí vydělávat o prázdninách na vysoké škole.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *