Jak zabavit děti aneb Razítka

By: Chris_Parfitt

Každé malé dítě zlobí, neboli má plno energie, kterou by nejraději strávilo nějakou zajímavou aktivitu. A pro rodiče je někdy náročné zaměstnat děti a vymýšlet jim zábavu, která by je bavila. Před Vánoci s dětmi vyrábíte různé vánoční období, na podzim zase draky. A co takhle razítka?

Razítka zábava i kreativita

Jedná z věcí, která funguje na energii dětí je tvoření. Můžete s nimi vytvářet mnoho zajímavých věcí a jednou z nich jsou i razítka. Není nic krásnějšího, než když si dítě udělá vlastní razítko a pak plné očekávání jej namočí do barvy a otiskne na papír, aby vidělo, co z něj vzniklo. Samozřejmě, že to nelze dělat s dětmi v každém věku. Pokud máte malé děti, tak je lepší když jim razítka vyrobíte sami, aby si neublížili, a oni pak jen tisknou a po případě si vyražený vzor vybarví. Ale pokud máte děti, které už jsou větší, opatrné a mají rozum, tak je můžete nechat razítka vyrábět samotné a pak se projeví i jejich kreativita. Tady se ukáže, zda má vaše dítko nějaký umělecký talent.

Jak razítko vyrobit?

Razítka si můžete vyrobit z mnoha materiálů. A princip je vždy stejný. Vezmete daný materiál, do něj si vyryjete nějaký vzor, který vás třeba napadne. Pro začátek každý volí nějaké jednoduché vzory, jako jsou geometrické tvary, z kterých může dítě stavět různé tvary. Anebo srdíčka, květiny a pak, když už to budete mít nacvičené, můžete se pustit rovnou do nějakých zvířátek či postaviček a podobně. Nejjednodušší je vyrobit si takové razítko z klasické brambory, protože jde o měkký materiál, do kterého se dobře ryje, ale jsou i lidé, kteří používají dřevo, korek anebo dokonce i různé druhy gumy, což už je poněkud obtížné, ale zato to vypadá profesionálně.

Jak razítko otisknu?

Když máte vybraný materiál a už máte v něm vyrytý nějaký tvar, tak stačí jej namočit do nějaké barvy a otisknout. Někteří rodiče volí klasické temperové barvy, ale ty jsou poměrně husté, takže se stává, že u složitějších tvarů se dobře neotisknou, proto je lepší volit obyčejný inkoust, který lze zakoupit nejen v klasické černé či tmavě modré barvě, ale také i mnoha jiných barvách. Někteří rodičové to chtějí dětem udělat ještě zajímavější a koupí speciální barvy na textil a pak nechají své ratolesti tisknout razítka na látku, aby si sami ozdobili tričko či polštář, na kterém budou usínat a podobně.

Razítky děti nejen zabavíte, ale také se vám ukáže jejich umělecké cítění. Kromě toho můžete mít originálně vyzdobenou třeba nákupní tašku a podobně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *