Jak cestovat s malými dětmi

Jak cestovat s malými dětmi

By: Donnie Ray Jones

V dobách před čtvrt stoletím bylo samozřejmé, že s dětmi se bývalo tři roky doma. Nejenom maminky na mateřské dovolené, bylo jaksi samozřejmé, že děti měly být v blízkosti domova. Jistěže se na výlety či na víkendy k babičce chodívalo stejně jako dnes, i dovolené s dětmi nebyly nic výjimečného, ale dítě bylo jaksi izolovanější.

Dnes se rodiče potřebují snad chválit, kde strávili dovolenou čtyři týdny po narození miminka, spoustu hodin cestují automobily za hranice všedních dnů, chtějí si užít alespoň pár dní jinak. Volně, u moře, na slunci.

Takovéto uvažování trošku zavání sobeckostí vůči maličkému stvoření, které s sebou na dovolenou rodiče berou. Ne nadarmo se dodržovala doba šesti týdnů po narození dítěte. Jednak to byla jakási ochranná doba pro maminku, ale zrovna tak důležitá doba aklimatizace to byla pro nového človíčka. Určitě by se mělo miminko zdržovat doma, bez styku s mnoha cizími lidmi.

I když maminka dbá na komfort šesti týdnů pro sebe i pro děťátko, měla by vydržet aspoň do dvou let věku dítěte, než se spolu vypraví na delší cestování.

Vzít s sebou dostatečné množství pití i potravin na cestu, je samozřejmostí. Daleko horší je vyřešení zábavy dítěte po dobu cestování. Dítě je uvězněno v sedačce, moc se podle libosti na sedadle nenavrtí, je tedy nezbytné dítě zabavit. Ideální je cestování v noci, kdy pravděpodobně bude capart spát. Podle stáří potomka je dobré dát na cestu lék proti případné nevolnosti, ten zpravidla dítě i uspí.

V čase bdělosti určitě naplánujte pauzu, dítě nechejte protáhnout se, projděte se, dítě přebalte, vhodné je malé občerstvení, napití, protože jenom spokojené dítě bude klidně sedět, sledovat okolí a případně zdřímne.

Hračky rozhodně na cestování patří. Taková obrázková knížka bude jistě vhodná.

Dnes už rodiče většinou pořizují dětem samostatná videa, anebo cd disky, ze kterých jdou pohádky samy, ale tento způsob zábavy na cesty je vhodný až pro starší děti.

Proto zvažte, zda nebude vhodnější s dítětem do dvou let věku užít si dovolenou u nás. Cestování není zdlouhavé, můžete zastavit každou chvilku, a k užívání si je krásný kdejaký kout naší vlasti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *