Sourozenecká rivalita

 

Sourozenecká rivalita

Ti z Vás, kteří máte starší či mladší sourozence, jste zcela jistě zažili vzájemnou rivalitu. Ve většině rodin se jedná o běžné soupeření, kdo z Vás bude mít lepší známky, kluky nebo náklonnost rodičů, ale pozor, obyčejné dětské soupeření může přerůst i do „vražedné“ nenávisti.

Běžné sourozenecké rozepře a prudké hádky o hračky a později třeba i kluky, většinou rodiče vyřeší výchovným pohlavkem, přísným trestem, zákazem oblíbených činností či domácím vězením.

Šťouchance do žeber, škrábání, tahání za vlasy, nadávky a podobné projevy nesouhlasů mezi bratry, sestrami či kombinací obojího, je velmi častým jevem, a téměř každý to zažil. Zároveň ale každý dobře ví, že po každé hádce, nedorozumění či hádce, přichází na řadu usmíření a nalezení určitého kompromisu, s nímž budou všichni spokojeni, alespoň na nějakou dobu, než – li skončí „klid zbraní“ a najde se nový důvod, proč se trochu mezi sebou opět pošťouchnout.

Ale pokud by se jednalo o něco důležitého, každý sourozenec bude stát po Vašem boku a bude se Vás snažit chránit a pomáhat.

Mnoho sourozenců spolu dokáže vycházet v dobrém a drobné rozmíšky a neshody vyřeší smírnou cestou. Většinou u malých dětí je nejčastěji k vidění, jak si malý sourozenci vyřizují své rozdílné názory. Dokáží se dohadovat celé hodiny o to, kdo si bude s jakou hračkou hrát, kdo z nich půjde uklidit nepořádek, nebo který z nich si „hačne“ mamince nebo tatínkovi na klín a pomazlí se.

Když jeden z dětí vidí to druhé, že mu některý z rodičů věnuje trochu více pozornosti, snaží se okamžitě upoutat pozornost, aby docílil opačného efektu ve svůj vlastní prospěch. Problém vyvstane v okamžiku, kdy se dítě sedící u rodiče nechce nechat „vystrnadit na vedlejší kolej“. Začne svého sourozence plácat po rukách, zadní partii těla či dokonce štípat a tahat za vlasy, jen aby dalo najevo, že se mu jeho počínání nelíbí. Pak rodiči nezbývá nic jiného, než potrestat všechny aktéry stejnou měrou.

V pozdějších letech si mezi sebou neshody dotyční řeší sice podobným způsobem, ale s větším důrazem a grácií.

Ale i dospělí sourozenci dokáží bojovat za svá práva, místo facek používají sílu slov. Ale i slova mohou ublížit a někdy i mnohem více, než – li políček do tváře. Dokonce i starší generace se dokáží při setkání s rodinou řádně rozohnit. Bohužel je stále častějším jevem, že se sourozenecké pře změní v nenávist, která přetrvává spoustu a spoustu let, a ani smrt jednoho ze zúčastněných, tomu nepřetrhne nit nevraživosti.

Proto jedna rada – snažte se najít nějaké řešení problému a nezáviďte jeden druhému. Nestojí Vám to za to.

S odstupem času začnete uvažovat o tom, zda Vaše jednání bylo skutečně správné, pořád to bude Váš bratr nebo sestra, a to se nikdy nezmění. Budete cítit, jako by Vám chyběla část Vašeho já. Hoďte za hlavu všechno, co bylo důvodem pře, sourozence Vám nikdo a nic nenahradí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *