Jak zapojit tatínka do péče o miminko

Máte miminko a chcete, aby se o něj staral i tatínek a pomáhal vám? Proč ne, protože sama toho máte za ten den než se vrátí z práce až nad hlavu a tak byste si také ráda chvilku od miminka odpočinula, jelikož nejspíše fungujete i v noci, kdy se vaše miminko budí na krmení.

Pokud chcete, aby se tatínek do péče o miminko také zapojil, začněte postupně. Nechte jej vozit kočárek a mezi tím si udělejte vše potřebné, nebo si klidně odpočiňte. Tatínek si může procházkou s kočárkem odpočinout od pracovních starostí a na chvíli se projet s vašim miminkem.

Postupně jej zapojujte i do jiných činností a učte jej, jak o miminko pečovat, protože tatínkové to nemají vrozené tak jako my matky. Sami spousty věcí nevědí automaticky tak, jak to víme my maminky. Tatínkové čas od času něco popletou, tak jim to nemějte za zlé a buďte rádi, že vám s miminkem pomáhají.

Horší to je tehdy, když tatínek o péči nemá zájem a nechce se starat. I to se bohužel stává a tím, že ho budete nutit, se vůbec nic nezmění, naopak jej to bude dosti obtěžovat a bude vám to dávat najevo. Bohužel s tímto asi nic neuděláte a budete se s tím faktem muset smířit.

Vysvětlování, že jste rodiče oba asi neobstojí. Někde je to dané tak, že otec vydělává peníze a matka pečuje o domácnost a děti. Ve většině případů si ale otcové najdou cestu ke svým dětem, obzvlášť pak, jsou-li jim jejich děti podobné a otcové se v nich vidí.

Nedávejte tatínkovi zbytečně těžké úkoly, které by pro něj mohli být obtížné a nemusel by je zvládnout. Například někteří otcové nechtějí své miminko koupat, protože je brzdí strach, aby miminku něco neudělali. My maminky samozřejmě na tom nic těžkého nevidíme, ale úkolujte tatínka jen tím, o čem jste přesvědčeni oba, že to zvládne a že to nebude proti jeho vůli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *