Noční zlozvyky

Noční zlozvyky

Také se Vám stává, že uprostřed noci Vás něco probudí a Vy se pídíte po tom, co bylo příčinou? Stačí pokud zajdete do dětského pokoje a hned je Vaše příčina na světě. Většina dětí totiž mluví ze spánku.

Jakoby někomu něco vyprávěli, nadávali nebo se dokonce hlasitě něčemu smějí nebo plačtivě kňourají. Je to dáno jejich podvědomím a trpí tím miliony dětí i dospělých po celém světě.

Autor obrázku: Family O’Abé

Mnohdy se sourozenci spící v jedné místnosti dotyčným povídálkem baví a druhý den si z něj utahují. Málokdo si totiž své noční rozprávky v bdělém stavu pamatuje.

Dalším nočním zlozvykem, někdy i nebezpečným, bývá náměsíčnost. Uprostřed noci dítě vstane a prochází se po celém bytě. Může se pak velmi snadno stát, že se rodiče vzbudí a zjistí, že jejich dítě stojí přímo nad nimi a úlekem vyskočí z postele.

Tato noční neřest však může být i velmi nebezpečná, pokud mají náměsíčné děti tendenci vycházet z bytu ven, nebo vylézat do oken. Pak může dojít i k velmi závažnému zranění. Proto v těchto případech musí rodiče přikročit k různým bezpečnostním opatřením.

No a nejčastějším jevem bývá chrápání. Často se jedná o pouhé drobné pochrupkávání, což je u dětí i celkem roztomilé.

U malých miminek je to zcela jiné chrápání, díky chtrápání se totiž pročišťují, jakoby se odhleňují. Tělo tak samo zařídilo očistu, když dítko neumí smrkat.

Ale lze se také setkat s případy, kdy bude Vaše dítě chrápat hůře, než – li mnohý dospělák a je nutná návštěva lékaře. Dítě může špatně dýchat kvůli překážce v nose, nebo dále, což může mít za následek nekvalitní spánek, probouzení se kvůli dušnosti, nedostatečné okysličování…

Většina lidí pak přirovnává chrápání dětí stylem:

– A – právě kácíme malý lesík

– A – teď už je to přímo prales

– Ten nebo ta chrápe, až se hory zelenají

– On/ona snad řeže motorovou pilou

Žádný z těchto nočních zlozvyků by se neměl zlehčovat těmito nemístnými poznámkami, protože pokud se o tom dotyčné dítko dozví, akorát se ho to dotkne nebo rozzuří „do běla“.

Proto pokud tyto neřesti překročí jakousi únosnou mez, raději navštivte odborníky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *