Malé děti malé starosti, velké děti velké starosti

By: Daniel Pink

Přísloví, které má jistě své opodstatnění a hodně o tom ví hlavně rodiče dětí v pubertálním věku, kteří často vzpomínají na to, jak to bylo krásné, že ten jejich puberťák byl ještě miminko.

Proč jsou miminka lepší než větší děti?

Když máte doma miminko, musíte ho přebalovat, věnovat mu mnoho času, být stále při něm, aby si nějak neublížilo a do toho ten pláč, který po nějaké době jde na nervy snad každému rodiči. Ale většina maminek a tatínků na toto období svého dítěte vzpomínají nejraději a s úsměvem na tváři. Ne, že by své velké děti nemilovali, jen s většími dětmi přicházejí daleko obtížnější problémy.

Ticho k nezaplacení

Maminky a tatínci miminek si sice občas stěžují na to, že jejich dítě neustále pláče a je někdy z toho bolí hlava. Užívejte si pláče, protože až vaše dítě vyroste, bude to daleko horší. Když na miminku vytknete, že právě to by nemělo dělat, tak se na vás podívá a tím to končí. Ale když to zkusíte na svou pubertální ratolest, tak se sice také na vás podívá, ale s plnou pusou různých námitek a argumentů, což může často vyrůst až k nepříjemným hádkám.

Spánek, na který budete rádi vzpomínat

Někteří sice naříkají na to, že jejich miminko hodně spí, takže si ho pořádně ani neužijí. Ale až to vaše miminko bude v pubertálním věku, tak budete na takový spánek s radostí vzpomínat a budete si přát, aby šlo spát i teď.

Vztah s rodiči se mění

Pokud máte doma miminko, tak vidíte, jak jste pro něj důležití, protože miminka jsou na své rodiče ještě hodně emociálně navázaná, chtějí být stále s vámi, proto vás doprovázejí téměř na každém kroku a rádi se k vám tulí. Až vaše dítě vyroste, vy se budete snažit vychovat z něj spořádanou osobnost a tak nastolíte určitá pravidla, ale vaše velké dítě to bude brát jako omezování, bude se snažit ty pravidla porušovat. A nejhorší je, že se bude radovat, když budete déle v práci anebo budete mít něco na večer, jen aby nemusely poslouchat vaše připomínky k jeho chování.

Miminko nezlobí

Ačkoliv se někdy zdá, že vaše mimiko je trochu živější, což vám není libo. Tak si na něj nikdo nebude stěžovat, naopak ať udělá cokoliv, tak vždycky bude to roztomilé miminko. Avšak problém je, když vaše dítě vyroste a třeba nastoupí do školy, pak stačí malé věci, trocha hraní si, kdy se náhodou nedopatřením něco rozbije a vy to musíte řešit a najednou je vaše dítě to zlobivé. A vy budete muset poslouchat, že máte doma rozmazleného spratka, na kterého byste měli být tvrdší.

Samozřejmě, že je spousta dalších argumentů na to, že vaše děti jsou nejlepší, když jsou miminka, protože dále se to stupňuje, jednak budete potřebovat více financí, potom se budete muset učit věci, které berou ve škole, abyste jim to mohli vysvětlit a strašně moc dalších věcí.

Užívejte si vašich dětí, dokud jsou hodná miminka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *