Pozor, je to zánět středního ucha

Žádná nemoc není příjemná a výjimkou není ani zánět středního ucha. To nejhorší na tom je, že ve většině případů postihuje malé děti. Dokonce se udává, že většinou trpí chlapci, avšak to neznamená, že to díky tomu vaši holčičky vyhne. Nemusí to mít každé dítě, ale co když to má právě to vaše?

By: epSos .de

Nevíme, co léčíme aneb Co je to zánět středního ucha?

Mnoho rodičů možná teď přemýšlí, co to vůbec je zánět středního ucha. Střední ucho je část ouška, které se schovává až za bubínkem, takže jej ani nemůžete vidět. Avšak slouží k vytékání tekutiny či po případě hlenu. Problém nastane v případě, že se tato trubice uzavře. Velmi často se to stává při nachlazení, protože vám sliznice oteče a tak dojde k zavření trubice, což znamená, že ze středního ucha nemůže nic ven, a tedy se to uvnitř hromadí. Samozřejmě, že je to velmi nepříjemné a hlavně bolestivé, protože vše uvnitř se množí bakterie a díky tomu vzniká zánět.

Jak poznám, že jde o zánět středního ucha?

Zánět středního ucha většinou vzniká při nachlazení, takže hned prvním znakem může být předcházející rýma či zánět nosohltanu. V případě, že si u dlouhotrvající rýmy začne vaše dítě stěžovat na bolest hlavy a ucha, naměříte mu horečku a v některých případech může dojít až k průjmům, tak byste měli navštívit lékaře a raději nechat uši zkontrolovat. V horších případech může dojít k výtoku, protože se protrhne bubínek a nedoslýchavosti.

Jak se zánětu zbavíme?

Důležité je, abyste hned při prvním podezření na zánět středního ucha navštívili lékaře, aby se to léčilo co nejdříve. Pravdou je, že ve většině případů vám lékař předepíše antibiotika. Ale pokud se bude onemocnění často opakovat tak hrozí zavedení speciální trubičky. Trubička se zavádí, aby zajistila uchu přísun vzduchu, čímž se zajistí ventilace. Samozřejmě, že zavedení se provádí v anestezii a v mnoha případech je spojen s odstraněním nosních mandlí.

Můžu dítěti pomoci sám?

Každý rodič se snaží o své dítě postarat, zejména pokud je nemocné. Nikdo se nemůže dívat na své dítě, jak se trápí bolesti. V tomto případě můžete dítěti aspoň na chvíli ulevit studenými obklady. Vezmete kus látky, kterou namočíte pod ledovou vodou, vyždímáte a přiložíte dítěti na ouško. Je dobré na mokrý obklad dát ještě třeba suchý ručník, ať si nezamočíte polštář a zároveň docílíte delšího chlazení. Někteří také chladí mrazenou zeleninou, což také není špatně. V každém případě je i tak důležité, abyste navštívili lékaře, protože samotné chlazení zánětu jej nevyléčí.

Proč zrovna moje dítě …

Zánět středního ucha nemusí mít každé dítě. A není žádné pravidlo na určení, které dítě to poskytne. Všechno záleží na dědičných dispozicích a také na štěstí. A pravdou je, že pokud si zánětem vaše dítě jednou projde, tak je poměrně pravděpodobné, že se mu zánět bude vracet, avšak nemusí to být podmínkou.

Neexistuje nemoc, která by nám byla příjemná a zánět ucha je opravdu bolestivá a protivná nemoc, zejména když napadá hlavně naše děti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *