Jedno, nebo více dětí? Jaké jsou výhody jedináčků a vícečlenných rodin?

Pokládáte si někdy otázku, jestli byste chtěli mít jedno, dvě děti, či váce a co je lepší? Výhody i nevýhody má samozřejmě obojí. Záleží tedy na vás, co vlastně konkrétně chcete a jak velkou rodinu byste rádi měli.

Jistě přemýšlíte o tom, kolik dětí chcete mít. Před prvním dítětem si tuto situaci nedovedeme představit, po prvním dítěti začínáme věci vidět již mnohem reálněji a řešíme, jestli tedy mít i dítě druhé, či nikoliv. Jak se k tomuto postavit a jak se rozhodnout? Mít dítě je především otázka domluvy obou partnerů.

Jedno dítě – jedináček

Výhodou toho, když máte pouze jedno dítě, je fakt, že ušetříte. Stačí, že vše pořídíte jednou. Je pravda, že děti po sobě mohou věci a hračky dědit, ale je tu stále živení vašich dětí, děti mají svátky, narozeniny a vánoce, pokud chodí do školy, je nutné platit 2x příspěvky, platit koníčky a zájmy a výdaje pak neberou konce. Také v případě, že se narodí druhé dítě holčička a první byl kluk, čekají vás v oblečení mnohé nákupy. Jedno dítě také jednodušeji připravíte do života dospělých a můžete mu spíše pomoci se zařizováním a podobně.

Pokud ale budete mít jen jedno dítě, je třeba brát ohled na to, že k sobě bude chtít neustále kamarády. Určitě mu bude sourozenec svým způsobem chybět, protože bude častěji samo a bude se nudit.

Více dětí – tlupa nesposedných ručiček a nožiček

Dvě a více dětí vnese veselost do vašeho života. Budou si spolu hrát, občas se i poperou, bude mezi nimi rivalita, ale to patří k vývoji. V budoucnu si pak lépe budou umět prosadit svou.

Ať se budete chystat kamkoliv, nebo vymyslíte jakýkoliv program, vždy na to budou děti dvě a budou se spolu bavit navzájem. I když venku bude ošklivo, dvě děti si vždy poradí a nebudou se nudit tak, jako to může být u jedináčka. I v dospělosti si pak budou blízcí.

Samozřejmě jsou i výjimky, ale budeme se bavit o těch sourozencích, kteří k sobě mají blízko. Díky dvěma dětem, budete mít doma dvojitou radost, ale také starost. Sami proto musíte vědět, na kolik dětí se opravdu cítíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *