Jak můžete nechtěně ztrapnit své dítě?

By: Danielle deLeon

To, že o svém dítěti nebudete před ostatními mluvit hezky a budete je dostávat do svízelných situací, pro ně může znamenat velkou potupu. Jsou věci, o kterých bychom se před ostatními bavit neměli.

Někdy nám děti něco svěří a my bychom měli ukázat to, že dokážeme držet jazyk za zuby a nebudeme o tom nikde vyprávět. Přijde za vámi dcera, že dostala první menstruaci. Poučte ji co má dělat, ale rozhodně nevezměte ihned telefon a neobvolávejte babičky a kamarádky s tím, že už doma máte velkou holku. Sama víte moc dobře, jak se s příchodem menstruace sama vyrovnáváte, a jak to působí na vaši psychiku, proto nedělejte své dceři nic, co by jí mohlo ještě více podráždit.

Pokud se vám vaše dítě svěří, že má přítele/přítelkyni, opět se zachovejte důstojně a nedělejte z toho kovbojku, o které musí ihned všichni vědět. Nenavážejte se do svého dítěte a chovejte se k němu chápavě. Láska je součástí každého z nás a tak není důvod, se tomu jakýmkoliv způsobem vysmívat.

Dávejte si také pozor na to, co říkáte svému dítěti před jeho kamarády, protože i tady můžete velmi ublížit. Rozhodně mu třeba neříkejte, ať si dává pozor na to, co jí, když ještě do včera mělo průjem. V případě, že je vaše dítě již starší, bude z toho mít trauma.

O intimních věcech se bavte pouze mezi čtyřma očima, nepřivolávejte nikoho dalšího. Dítěti už samotný fakt, že se o tom musí bavit s vámi, nebude nikterak příjemný, navíc, když pak bude své intimní věci vyprávět více lidem. Vždy zvažte to, jak by bylo asi vám v jeho kůži a podle toho se chovejte. Uvidíte, že to vaše dítě ocení.

Nikdo nemáme rádi, když nás někdo ztrapňuje a vysmívá se nám a tak bychom to neměli dělat ani my, natož pak svým vlastním dětem. Raději popřemýšlejte, než něco vyslovíte. Vaše dítě vám za to určitě bude vděčné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *