Jak vysvětlit dítěti, že vám doma zemřelo zvířátko

By: Toshihiro Gamo

Domácí zvíře patří mezi členy rodiny, je proto velmi těžké, když nás navždy opustí. Bohužel jeho život není tak dlouhý jako náš a tak s tím tak trochu musíme počítat. Tento fakt je smutný jak pro dospělé, tak samozřejmě pro děti a jak jim tuto situaci vysvětlit?

Záleží na tom, kolik vašemu dítěti je let. Pokud je malé, tak se dá zvířátko blesku rychle vyměnit za nové a dítěti se dá říct třeba, že jsme ho přebarvili, nebo něco podobného. Nebo že u Ferdy byl přes noc kouzelník a trošku ho zmenšil… Dětem se dá do určitého věku napovídat cokoliv. Horší to je tehdy, když už si dítě uvědomuje, co se vlastně stalo a my nemáme šanci mu lhát.

Pak si tuto smutnou situaci musí projít s námi. Naštěstí máme ale možnost ihned koupit zvíře nové, které nám na tu bolest, která v nás a v naších dětech je, zakryje novou láskou k malému drobečkovi. Kéž by to tak šlo i s lidmi.

Pokud vaše dítě bylo na zvířátku hodně citově závislé, tak je skutečně nejlepší udělat to, že mu hned pořídíte zvíře nové a pomůžete mu tím zapomenout na to, které vás bohužel opustilo. Zemře-li zvíře, snažte se, aby ho vaše dítě nevidělo mrtvé, odstraňte jej co nejrychleji z klece, nebo z místa, kde zemřelo a nenechte dítě koukat na svého mrtvého mazlíčka.

Pokud už jej přeci jen uvidí a to třeba proto, že jej samo najde a objeví jej jako první, tak mu řekněte, ať se na zvířátko nekouká. Vysvětlete mu, že si šlo odpočinout na mráček a že teď je mu dobře. Už ho nic nebolí a netrápí a má se fajn a vy se půjdete poohlédnout po novém kamarádovi, kterého si vezmete už jako miminko, a které zcela jistě bude velmi roztomilé.

Musíte své dítě motivovat tím novým zvířecím miláčkem a skutečně je to nejlepší způsob toho, aby se netrápilo a mělo zase radost z toho, co jej čeká. Nechte dítě, ať si samo vybere takového mazlíčka, který se mu bude v obchodě nejvíce líbit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *