Očkování miminek

Když se miminko narodí, potřebuje spoustu ochranných látek, které samotné nezíská. A aby bylo vaše miminko zdravé, a vy jste se nemuseli bát toho, že by dostalo nějakou nebezpečnou nemoc, potřebuje od lékaře jistá očkování. Jsou očkování, které si sami můžete vybrat, ale vedle nich jsou i očkování, která jsou povinná.

Očkování, kterým se nevyhnete

Jsou očkování, u kterých si sami můžete vybrat, zda je pro vaše miminko vhodné či nikoliv. Ale některá očkování jsou povinná, těm se vaše miminko nemůže vyhnout a vy kvůli nim musíte navštívit lékaře. Rozhodně byste to neměli podcenit, neboť tím můžete zamezit mnoha nebezpečným nemocem. Nemusíte se bát, že za injekce zaplatíte spoustu peněz, protože očkování, které je povinné celé hradí zdravotní pojišťovna. S těmi dobrovolnými, tedy očkování, které si sami vyberete a nejsou povinná je to už složitější, neboť některé z nich jsou stále hrazeny pojišťovnou a některé musíte platit sami, ovšem na tyto informace by vás měl upozornit lékař.

Miminko to bolí

Mnoho rodičů nesouhlasí s očkováním miminka, protože si myslí, že to bude jejich děťátko bolet. Avšak pravdou je, že i když možná trochu zapláče, tak si rozhodně na očkování nebudete pamatovat. Navíc je důležité píchnout mu vakcínu brzy, aby nestihlo onemocnět. A co se týče jakékoliv bolesti, vždy je lepší udělat to v době, kdy je vaše dítě ještě miminko, protože si to nebude pamatovat, proto se v tomto období dělají i operace srdce anebo méně důležité nastřelování náušnic.

Proč je očkování povinné?

To že jsou některá očkování povinné je dáno závažností onemocnění. Jednak by to měla být prevence před nebezpečnou nemoci, která by mohla ohrozit vaše dítě. Ale zároveň povinné očkování miminek zabraňuje vytvářením různých epidemií, právě pro to, aby nevznikaly epidemie, se očkuje tak brzy. Tedy v době, aby se nemoc nestihla vytvořit a případně nakazit ostatní ještě nenaočkované děti. Mimo jiné injekce slouží k vytvoření imunity, což je důležité nejen pro dětský věk, ale také v dospělosti.

Kdy se očkování píchá?

Každé očkování se píchá v jinou dobu. Nebojte se, protože na každé očkování by vás měl lékař předem upozornit. Ale existuje i něco, čemu se říká očkovací kalendář a v tomto kalendáři, který si můžete najít na internetu anebo vám jej dá samotný lékař, najdete všechna povinná očkování miminek a také dobu, kdy se mají daná očkování píchat. Například hned v devátém týdnu vás čeká očkování proti obrně, černému kašli a žloutence, další očkování bude v třetím měsíci. Je dobré si tento kalendář vytisknout či přinést si jej od lékaře domů a vystavit jej, abyste na žádné očkování opravdu nezapomněli.

Očkování dítěte je velice důležité, proto nic nepodceňujte a choďte na všechna povinná očkování. Zamezíte tím nebezpečným nemocem i různým epidemiím.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *