Kdy pozvat domů Mikuláše?

Mikulášská tradice každoročně zpříjemňuje začátek prosince ve všech domácnostech. Prarodiče skupují dobroty ve velkém, děti se těší na sladkou nadílku a rodiče dojatě fotografují nebo natáčejí recitaci básniček.

Pro větší děti je to stará známá věc, ale co když se ve Vaší rodině chystá mikulášská premiéra? Kdy je ta pravá chvíle pozvat Mikuláše poprvé na návštěvu?

Kdy poprvé pozvat mikulášskou družinu?

Je jen na Vás, zda na hodně malou ratolest pozvete poprvé jen Mikuláše a andělem. Čert však ke tradici patří, pokuste se najít nějakého roztomilého, který malého nezbedu sice postraší, ale nezpůsobí mu hned napoprvé psychickou újmu.

Děti od tří do čtyř a od sedmi do osmi let zažívají zrovna období strachu. Jejich fantazie pracuje na maximum, vše vidí velmi realisticky a přisuzují všemu dění kolem sebe opravdovost. Děti, které patří mezi ty úzkostlivější, můžou po návštěvě děsivě vypadajícího čerta trpět nočními můrami, nepříjemnými sny, mohou být lekavé nebo mohou dokonce začít koktat.

O setkání s Mikulášem, andělem a zejména čertem byste tedy měli uvažovat nejdříve okolo třetího roku dítěte, ale i tehdy musíte být velmi opatrní a ohleduplní vůči jeho pocitům. Pokud máte doma kojence nebo batole, jsou podobné akce naprosto nevhodné.

Miminko z toho nemá rozum a zbytečně by se rozrušilo, což by poznamenalo jeho spánek, ale i chování ve dne přinejmenším na několik příštích týdnů. Jestliže pozvete Mikuláše na jeho staršího sourozence, čerta proto nechte raději za dveřmi a celou akci se snažte zvládnout v co nejklidnější atmosféře.

Jakmile děti překonají ustrašené období (tj. přibližně v osmi letech), začnou si svátek daleko víc užívat a budou se na něj těšit. Naplní je vzrušení a očekávání, ale už tolik nehrozí, že budou poznamenaní traumatem z pekelné návštěvy.

Jak se na příchod Mikuláše připravit?

Vzbuďte v dítěti nadšení a zvědavost. Vysvětlete mu, že když přednese básničku nebo zazpívá písničku, dostane něco sladkého za odměnu.

Pokud zpozorujete, že se dítě bojí, držte ho za ruku, nechte ho, ať se k Vám přitiskne a pokud by i tak mělo dítě strach, raději návštěvu s omluvou ukončete.

Za pomikulášské trauma to nestojí. Rozhodně Mikuláše, natož čerta, nepouštějte za dítětem až do pokoje! Bohatě postačí, pokud se setkají v předsíni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *