Chystáme si výbavičku

Chystáme si výbavičku

V druhé polovině těhotenství už žádná maminka neodolá a začne listovat katalogy, projíždět internet a hledat to pravé vybavení pro své miminko. Při přípravě na příchod potomka věnujeme velkou pozornost výběru kočárku, oblečení, kupujeme vaničku, přebalovací komody a podobné vymoženosti dnešní doby. Nikdo se však nezamyslí nad tím, zda používat jednorázové, nebo klasické látkové pleny. V dnešní době převládá první varianta, i když spousta maminek se vrací zpět k pracím plenám, ale ve vylepšené podobě.

Látkové pleny jsou ekologické

Podle statistik firem, vyrábějících prací pleny, se u nás použije více než jeden milion jednorázových plenek. Při spotřebě 4500 plenek při průměrné ceně 5kč za plenu, vynaložíte nejméně dvacet tisíc korun na nákup jednorázových papírových plenek. Nemluvě o zátěži na životní prostředí. To už je přece pádný argument pro používání látkových plen.

Jednorázovky šetří čas

Na druhé straně je tady názor pediatrů Ti tvrdí, že papírovou plenu maminkovská kůže lépe snáší a absorbční vrstva odvádí moč od novorozenecké kůže a tím předchází vzniku opruzenin, které jsou pro miminko velice nepříjemné a špatně se léčí. A také maminky nemusí vynaložit tolik času praním a žehlením plen a mohou se více věnovat svému děťátku. Látkové pleny používají většinou jen maminky, které mají u svého miminka problémy s kyčlema, potom je na místě tzv. široké balení., které látkové plenky zajistí nejlépe.

Pediatři si pochvalují, že jakékoliv moderní pleny, ať už papírové nebo látkové,díky separačním vrstvám, příznivě ovlivňují kojení. Maminkám tím totiž odpadá časově i fyzicky náročné praní a žehlení a věk, do kterého je dítě kojeno, se ku prospěchu dětí stále zvyšuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *